Hlavní obsah

Zakladatel serveru Megaupload zůstane dál na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom může na rozhodnutí o případném vypovězení do Spojených států dál čekat na svobodě. Po třídenním jednání v pondělí soud v novozélandském Aucklandu rozhodl, že obviněný nemá žádné tajné finanční zdroje a že u něj nehrozí nebezpečí útěku, informovala agentura AP.

Foto: Mark Mitchell, ČTK/AP

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom

Článek

Podnikatel obviněný z internetového pirátství bojuje proti vyhoštění do USA od svého zatčení v roce 2012. Američtí a novozélandští prokurátoři usilovali před soudem o zrušení Dotcomovy kauce s argumentem, že by obviněný mohl uprchnout ze země, vzhledem k tomu, že si od svého zadržení podle nich vydělal desítky miliónů dolarů. Žádali, aby se Dotcom vrátil do vězení, nebo měl alespoň povinnost nosit elektronické monitorovací zařízení.

Dotcom, Němec s původním jménem Kim Schmitz, naopak tvrdí, že je na mizině. Minulý týden uvedl, že ho o veškeré finance připravily soudní výlohy. [celá zpráva]

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice na začátku roku 2012 zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Dotcom veškerá obvinění odmítá s tím, že nemůže být odpovědný za činy lidí, kteří se rozhodli využít jeho serveru k ilegálnímu stažení písniček nebo filmů. Američtí žalobci však viní německého rodáka Dotcoma, jenž na Novém Zélandu získal povolení k pobytu, nejen z porušování autorských práv, ale i z praní špinavých peněz a z vydírání.

Další soudní jednání týkající se eventuálního vypovězení Dotcoma by se podle agentury AFP mělo konat v červnu 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám