Hlavní obsah

Seznam.cz Email zachytí denně 64 miliónů spamů. Do Česka míří především z USA a Ruska

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodami českého internetu kolují každý den desítky miliónů e-mailových zpráv. Jen do schránek uživatelů Seznam.cz Emailu denně míří více než 81 miliónů zpráv. Z toho rovných 80 procent tvoří nevyžádaná pošta, která přichází především z USA a Ruska.

Článek

V hledáčku kyberzločinců a počítačových podvodníků jsou spamové zprávy velmi oblíbené. A není se čemu divit, každý den svou elektronickou schránku kontroluje podle Seznam.cz Výzkumníka 82 % internetově aktivních uživatelů. Tato forma komunikace je tedy stále velmi oblíbená.

Nevyžádané zprávy se nejčastěji šíří prostřednictvím hromadné korespondence. Ta tvoří až 90 % z celkového počtu spamu. Především nejrůznější nevyžádané reklamní nabídky jsou touto formou odesílány nejčastěji z Ruska. Denně z této země přichází až 15 miliónů hromadně rozesílaných spamů.

„Hromadná pošta je i nešvar českých internetových podnikatelů, kteří stále nedodržují základní pravidla pro rozesílání komerčních sdělení,“ řekl David Finger, produktový manažer služby Seznam.cz Email.

„Právě pro ně jsme připravili stránku se základními pravidly a dvěma jednoduchými nástroji. Jedním z nich je Feedback Loop, který napomáhá odesílatelům čistit jejich databázi od adres, které jejich zprávy označily jako spam. Druhým pak List Unsubscribe usnadňující uživatelům odhlášení z odběru,“ podotkl Finger.

Spam šířený z českých schránek

Problémem je i spam, který putuje z českých schránek do světa. Majitelé postižených účtů o tom často ani nemusejí vědět. Proto Seznam začal zkraje letošního roku upozorňovat uživatele na situace, kdy se k jejich schránce připojuje někdo z ciziny a využívá ji pro rozesílání nevyžádané pošty. [celá zpráva]

Napadenou poštovní schránku Seznam dočasně zablokuje. Pokud se uživatel pokusí přihlásit k zablokovanému e-mailovému účtu, rovnou se mu zobrazí formulář pro změnu hesla. To je potřeba potvrdit kódem, který přijde SMS zprávou na telefonní číslo zadané uživatelem při obnově přístupových údajů.

„Do této doby bylo takto upozorněno přes 57 tisíc e-mailových účtů, ale pouze 57 % z nich toto varování využilo a heslo si změnilo,“ konstatoval produktový manažer služby Seznam.cz Email.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám