Hlavní obsah

Propad dodávek počítačů nemá konce. Ani konec Windows XP prodejce nezachránil

Dodávky osobních počítačů na globální trh v prvním čtvrtletí letošního roku klesly a nižší byly již osmé čtvrtletí za sebou. Spotřebitelé stále více dávají před osobními počítači přednost tabletům a chytrým telefonům. Pokles prodeje však zpomalil díky firmám, které se před očekávaným koncem podpory operačního systému Windows XP rozhodly nahradit své stárnoucí počítače novými. Vyplývá to ze zpráv zveřejněných výzkumnými organizacemi IDC a Gartner.

Článek

Podle údajů IDC se prodej počítačů snížil meziročně o 4,4 procenta na 73,4 miliónu. IDC původně odhadovala vyšší pokles, a to o 5,3 procenta. Podle konkurenční firmy Gartner dodávky počítačů klesly jen o 1,7 procenta na 76,6 miliónu. Údaje firem se liší kvůli odlišné kalkulaci prodeje.

Podle firmy Gartner nejvíce počítačů v prvním čtvrtletí dodala čínská firma Lenovo. Její podíl na globálním trhu se zvýšil o dva procentní body na 17 procent. Další příčka patří firmě Hewlett-Packard.

Konec Windows XP podle výzkumných společností podpořil hlavně poptávku v USA a Evropě, v rozvojových zemích zůstává prodej nadále slabý. V USA dodávky počítačů stouply o dvě procenta na 14,1 miliónu. Největším prodejcem na americkém trhu byl Hewlett-Packard, jeho podíl na trhu však zůstal na 25 procentech, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám