Hlavní obsah

IBM uvažuje o prodeji divize serverů, kandidáty jsou Dell a Lenovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká technologická společnost International Business Machines (IBM) znovu uvažuje o prodeji své divize levných počítačových serverů zvané x86. Jedním z možných uchazečů je výrobce počítačů Dell, jednání s IBM ale také obnovila čínská společnost Lenovo. Uvedly to informované zdroje listu The Wall Street Journal (WSJ) a agentury Reuters.

Foto: archív výrobce

Server IBM (Ilustrační foto)

Článek

Největší světový dodavatel technologických služeb už loni jednal o prodeji divize serverů s Lenovo Group, které IBM v roce 2006 prodala svou divizi osobních počítačů. Jednání ale ztroskotala na ceně, kterou Lenovo odhadlo pod 2,5 miliardy dolarů (asi 50 miliard Kč). Divize x86 prodává servery pro firemní datacentra.

Ze sdělení zdrojů není podle Reuters jasné, jak daleko jednání pokročila a o jaké ceně se diskutuje. Agentura Bloomberg uvádí, že rozhovory s Lenovo by mohly být završeny dohodou během několika týdnů. Mluvčí IBM zprávy komentovat odmítl.

Dell je nyní třetím největším prodejcem serverů po IBM a další americké společnosti Hewlett-Packard. Expanze v silně rostoucím segmentu serverů by Dellu podle WSJ pomohla v jeho plánech restrukturalizace.

Dell, který už několik let ztrácí pozice na trhu osobních počítačů, se snaží oživit prodej posílením orientace na firemní zákazníky. Jeho zakladatel Michael Dell loni po dlouhých bojích uspěl se svým plánem firmu za 25 miliard dolarů převzít a stáhnout ji z akciové burzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám