Hlavní obsah

Policejní virus dál straší Čechy

Novinky, mif, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od minulého roku se internetem šíří takzvaný policejní virus, prostřednictvím kterého se počítačoví piráti snaží v lidech vzbudit strach z trestního stíhání. Tento trojský kůň infikovaný stroj zcela zablokuje a za jeho odemčení požaduje výkupné v řádech tisíců korun.

Foto: Novinky

Policejní virus se šíří internetem už od loňského roku.

Článek

„Tento trojský kůň po aktivaci upozorní dotčeného uživatele, že byl jeho počítač Policií České republiky zablokován. Uvedeným důvodem je porušování autorského práva, nakládání s materiály s dětskou pornografií či šíření spamu. Součástí tohoto upozornění je i nabídka uživateli o možnosti složení kauce v podobě zaplacení pokuty,“ popsala Novinkám chování nezvaného návštěvníka policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Foto: Novinky

Internetem koluje i verze s prezidentem Milošem Zemanem.

Přestože policie podobná sdělení nikdy nerozesílá, rozpoznat podobnou hrozbu nemusí být na první pohled pro méně zkušené uživatele vůbec jednoduché. Výzva je totiž psána česky, bez větších pravopisných chyb, a navíc obsahuje loga, která skutečně patří policii. Piráti navíc pravidelně po několika týdnech mění vzhled výzvy, aby se zvýšily jejich šance na napálení uživatele.

Foto: Policie ČR

Výzva k zaplacení pokuty, kterou policie zachytila v posledních dnech

A rozhodně se jim to vyplatí – od důvěřivců totiž získají zpravidla dva tisíce korun. „Rozhodně nepoukazujte žádné peníze na uvedený účet. Zablokování vašeho počítače způsobil virus trojský kůň. Jeho zprovoznění si musíte objednat u odborné firmy, která virus odstraní. Podobných případů evidujeme už větší počet,“ konstatovala Kropáčová.

Foto: Policie ČR

Počítačový virus zobrazí na počítači toto hlášení a žádá kauci.

O šíření trojského koně mohou lidé policii informovat prostřednictvím formuláře na jejích internetových stránkách. „Případ můžete oznámit také na kterékoli služebně Policie České republiky. Tato oznámení vyšetřujeme jako trestný čin podvodu,“ uzavřela policejní mluvčí.

Foto: Novinky

Lidé, kteří se nechají virem napálit, zpravidla přijdou o dva tisíce korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám