Hlavní obsah

Scotland Yard zmařil počítačový útok, který měl hackerům vydělat milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská policie zatkla 12 mužů, kteří se podle ní chystali ukrást peníze z pobočky jedné z největších bank světa, španělské banky Santander, a to ovládnutím jejího počítače. Uvedl to v pátek server britské zpravodajské stanice BBC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Policisté našli zařízení, které podezřelí tajně připojili k počítači banky Santander v jihovýchodním Londýně a pomocí kterého mohli stahovat veškerá data o bankovních operacích.

„Zařízení propašoval do banky falešný technik údržby. Do celé akce nebyl zapojen žádný z našich zaměstnanců,“ uvedl mluvčí Santanderu. Údržbu poboček podle něj zajišťuje najatá agentura.

K penězům se nedostali

Zatčení muži ve věku 23 až 50 let by podle policie připravili banku o mnoho miliónů liber. „K žádným penězům se ale nedostali,“ zdůraznil mluvčí banky.

Scotland Yard označil připravovanou bankovní loupež za velmi významný a nebezpečný počítačový útok a trestný čin.

Hackerské útoky se nevyhýbají ani České republice, ve čtvrtek se například terčem kybernetických nájezdníků stala Nemocnice Na Bulovce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám