Hlavní obsah

Zemřel Amar Gopal Bose

Novinky, mif

Ve věku 83 let zemřel minulý týden v pátek ve svém domě v Massachusetts Amar Gopal Bose, zakladatel jedné z nejprestižnějších společností věnujících se výrobě zvukových aparatur Bose Corporation. O jeho úmrtí informovaly v pondělí servery Mashable a The Telegraph.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

Amar Gopal Bose

Článek

Bose se narodil v roce 1929 v Philadelphii. Už v raném věku se, coby nadšenec do klasické hudby a horlivý houslový amatér, rozhodl věnovat akustice. Hlavním impulsem byla nespokojenost s kvalitou zvuku reproduktorů, které si tehdy zakoupil.

Jak sám několikrát zmínil, jedním z jeho největších životních cílů bylo přenést zážitek z koncertní sítě do reproduktorů, které nebudou o moc větší než obyčejná krabice mléka. To ho vedlo až k založení Bose Corporation v roce 1964.

Ta se aktuálně vedle reproduktorů a domácích hi-fi center věnuje také sluchátkům a hudebním systémům pro mobilní telefony a počítačové tablety. Zároveň patří k nejvyhledávanějším firmám věnujícím se ozvučení automobilů.

Foto: Bose Corporation

Na internetových stránkách Bose Corporation mohou lidé umisťovat vzkazy a kondolence.

Přestože podle časopisu Forbes patřil Bose v roce 2011 mezi 300 nejbohatších lidí planety, vyznačoval se nesmírnou skromností. Většinu akcií Bose Corporation věnoval na podporu vzdělání a výzkumu Massachusettskému technickému institutu.

„Prostě dělám, co mě baví. Nechci druhý dům, mám jedno auto a to je dost. Tyto věci mi nedávají skutečnou radost, na rozdíl od velkých nápadů,“ vysvětlil své mecenášství v rozhovoru pro The Sunday Times.

Na internetových stránkách Bose Corporation mohou lidé umisťovat vzkazy a kondolence, které se bezprostředně poté zobrazí. V úterý okolo poledne jich na webu bylo několik stovek.

Reklama

Výběr článků

Načítám