Hlavní obsah

Počet uživatelů rychlého internetu loni stoupl na 3,3 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet uživatelů vysokorychlostního internetu v tuzemsku se loni zvýšil zhruba o sedm procent na více než 3,3 miliónu připojených. Největší podíl mělo DSL, i když ztrácelo zejména na úkor připojení přes optické sítě a WiFi. Vyplývá to ze statistik ČTÚ.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely. Ilustrační foto.

Článek

Přípojky přes telefonní linky na bázi technologií DSL měly na konci roku na celkovém trhu celkový podíl kolem 29 procent. Následuje bezdrátové připojení WiFi se zhruba 27 procenty a připojení 3G, respektive CDMA v mobilních sítích s pětinovým podílem. Kabelové připojení má zhruba 16 procent a přípojky po optických kabelech přes osm procent trhu.

Ceny připojení přitom již neklesaly tak výrazným tempem jako v roce 2011 a docházelo spíše k růstu poskytovaných rychlostí připojení. Největší poskytovatel vysokorychlostního internetu Telefónica loni zvýšil maximální rychlost DSL z 25 na 40 Mbit/s. Cena zůstala na zhruba 850 Kč měsíčně, i když při ročním úvazku firma nabízí zvýhodnění o 250 Kč. Konkurenční UPC nabízí za podobnou cenu připojení o rychlosti až 120 Mbit/s.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) očekává, že v příštích letech dál poroste podíl optických sítí. Ty v současnosti poskytují především lokální operátoři, zatímco Telefónica tuto technologii zavádí jen velmi okrajově. ČTÚ očekává růst také na mobilním trhu. A to zejména v souvislosti s chystaným prodejem kmitočtů pro rychlé sítě nové generace LTE v aukci, která však při prvním pokusu skončila nezdarem kvůli špatně nastaveným podmínkám.

Svůj tržní podíl si zřejmě udrží i bezdrátová technologie WiFi, jejíž postavení v tuzemsku nemá jinde v Evropě obdoby. Naopak nižší přírůstky a pokles podílu lze očekávat u DSL a kabelového internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám