Hlavní obsah

Počet útoků kybernetické špionáže loni stoupl o dvě pětiny

Počet počítačových útoků zaměřených na krádeže duševního vlastnictví se loni zvýšil o dvě pětiny. Celkem 31 procent útoků směřovalo na malé firmy s méně než 250 zaměstnanci. Vyplývá to z pravidelné zprávy společnosti Symantec Internet Security Threat Report.

Foto: SXC.hu

ilustrační foto

Článek

"Nová zpráva ukazuje, že kyber zločinci nezpomalují své tempo a pokračují v hledání nových způsobů, jak krást data z organizací všech velikostí," uvedl ředitel pro technologie Symanteku Stephen Trilling.

Počet špionážních útoků na menší firmy se loni meziročně zvýšil na trojnásobek. Podle Symanteku mohou mít malé podniky pocit, že jsou imunní vůči cíleným útokům, ale zločince lákají jejich informace o bankovních účtech, údaje o zákaznících a duševní vlastnictví. Firmy často nedodržují adekvátní bezpečnostní postupy a nemají odpovídajícím způsobem zabezpečenou infrastrukturu.

Počet webových útoků pak vzrostl v roce 2012 o 30 procent. Řada z těchto útoků pochází z napadených webových stránek malých podniků. Tyto webové stránky byly použity v masivních kybernetických útocích.

Útoky se soustředí na výrobní sektor

Vládní organizace vystřídal na špičce nejčastěji napadaných organizací výrobní sektor. Za touto změnou je nárůst útoků zaměřených na dodavatelské řetězce. Kyber zločinci vytipují dodavatele a subdodavatele s cennými informacemi, u kterých je pravděpodobnost úspěšného útoku. V případě napadení podniků v dodavatelském řetězci získají útočníci přístup k citlivým informacím ve větších společnostech.

Hlavním cílem špionážních útoků již nejsou vrcholoví manažeři. V roce 2012 byli nejčastější obětí těchto typů útoků ve všech odvětvích znalostní pracovníci s přístupem k duševnímu vlastnictví a s přístupem k prodejním informacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám