Hlavní obsah

Správce domén: Útok na Spamhaus byl velký, ale vliv na rychlost měl minimální

Novinky, mif

Kybernetický útok typu DDoS vedený proti organizaci Spamhaus, která spolupracuje s poskytovateli e-mailových stránek na filtrování nevyžádané pošty, byl skutečně velký. Vliv na rychlost internetu byla ale minimální. V pátek to uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, které provozuje Národní bezpečnostní tým CSIRT.

Foto: CZ.NIC

Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC

Článek

„Intenzita útoku byla skutečně mimořádně velká, hovoří se o cca 300Gbps provozu generovaného pomocí DNS amplification útoku. To skutečně není málo, a nesnese to samozřejmě vůbec srovnání s útoky, které se nedávno udály u nás,“ konstatoval Filip.

„Navýšení celkového toku internetu bylo sotva v řádu pár procent. Uvědomme si, že nějaké globálně sledované události, jako třeba olympiády, v poslední době vygenerují toků mnohem více,“ podotkl ředitel sdružení CZ.NIC s tím, že útok neměl na rychlost internetu významný vliv.

Útočníci se velmi dobře připravili

Podle bezpečnostního experta University of Surrey Alana Woodwarda se piráti na útok velice dobře připravili. Vyřadit Spamhaus z provozu totiž nezvládne v žádném případě nějaký začátečník. Organizace má totiž podporu mnoha velkých internetových společností a její infrastruktura se skládá z více jak 80 serverů rozmístěných po celém světě.

Vedení Spamhausu prohlásilo, že za útokem stojí nizozemský poskytovatel úložného prostoru Cyberbunker, kterého organizace před časem zařadila do databáze blokovaných webů, protože na internetu distribuuje závadný obsah. Ve snaze vyřadit servery z provozu prý poskytovateli pomáhá „internetové podsvětí z Evropy a Ruska“.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Zástupci Cyberbunkeru se od útoku distancovali. Již dříve se však nechali slyšet, že Spamhaus zneužívá svou pozici a svévolně reguluje svobodný internet.

Reklama

Výběr článků

Načítám