Hlavní obsah

Dotcom může žalovat novozélandskou rozvědku, rozhodl soud

Novozélandský odvolací soud ve čtvrtek rozhodl, že zakladatel internetového serveru Megaupload Kim Dotcom může žalovat novozélandskou tajnou službu za nelegální sledování. Tento verdikt vystaví novozélandskou vládu důkladnějšímu prošetření její úlohy v nezákonném zákroku policie v Dotcomově domě v roce 2012, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom

Článek

V září loňského roku generální inspektor tajných služeb, který je oficiálním dozorčím orgánem nad novozélandskými tajnými službami, zveřejnil zprávu, v níž se konstatuje, že vládní úřad pro komunikace a bezpečnost GCSB Dotcoma špehoval, a to navzdory zákonu, který sledování novozélandských obyvatel a osob s trvalým pobytem zakazuje. Kim Dotcom získal na Novém Zélandu trvalé povolení k pobytu v roce 2010.

Předtím už v červnu 2012 novozélandský soud rozhodl, že příkazy k domovním prohlídkám po zatčení Dotcoma a jeho tří spolupracovníků, které vedly k zabavení počítačů a jejich paměťových komponentů a také dalšího movitého majetku, byly nezákonné.

Dotcoma policie zatkla zkraje roku 2012

Dotcom se snaží novozélandskou vládu, policii a rozvědky pohnat k odpovědnosti za úlohu při zátahu z roku 2012, kdy se na jeho luxusní sídlo snesly policejní vrtulníky na žádost amerických úřadů. Této akci předcházelo Dotcomovo sledování a odposlouchávání jeho komunikace tajnou službou.

Německého rodáka, který se narodil jako Kim Schmitz, zatkla v lednu 2012 novozélandská policie na žádost Spojených států. Server Megaupload, který Kim Dotcom založil, podle americké žaloby sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Schmitz a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 miliónů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč).

Schmitzovi právníci tvrdí, že společnost pouze nabízela on-line úložiště dat, a odmítají americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a vydírání. Schmitz byl nedlouho po svém zatčení propuštěn do domácího vězení. Termín stání o jeho případném vydání do USA novozélandská justice stanovila po několikátém odkladu na letošní srpen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám