Hlavní obsah

Před rokem zemřel vizionář počítačové éry Steve Jobs

Vizionář, který změnil svět, největší génius počítačové éry, technologický guru - tak býval označován americký podnikatel Steven Jobs, který zemřel před rokem 5. října na rakovinu slinivky ve věku 56 let. Jobs byl spoluzakladatelem a výkonným ředitelem společnosti Apple, jejíž počítače, chytré telefony či multimediální přehrávače určovaly trendy ve vývoji počítačového průmyslu a která nevzhledné přístroje povýšila na stylové doplňky.

Článek

Firmu s vykousnutým jablkem v logu založil Jobs v roce 1976 s přítelem Stevem Wozniakem se záměrem postavit osobní počítač dostupný všem. Rok nato se na trh dostal počítač Apple II, který zanedlouho udělal z desítek zaměstnanců firmy díky zaměstnaneckým akciím milionáře.

Přerod garážové firmy v instituci se stamilionovými obraty ale Jobsovi nesedl, a tak v rámci firmy založil divizi Macintosh. Ta v roce 1984 představila stejnojmenný počítač, nad nímž experti kroutili hlavami. Místo složitých příkazů se totiž ovládal pomocí myši a menu.

Macintosh velký komerční úspěch neměl, především kvůli nedostatku softwaru. Třenice kolem nepovedeného projektu vedly k tomu, že Jobs byl vrcholovým managementem v květnu 1985 z Applu vyhozen. Zpět ke kormidlu skomírající firmy Apple byl Jobs povolán v roce 1997 a už o tři roky později začali experti sborově prohlašovat, že se do firmy vrátila vize.

Apple má plány do roku 2015

Podle některých zahraničních analytiků nebude mít společnost Apple po smrti bývalého šéfa Steva Jobse vůbec jednoduchou situaci na trhu. Právě on byl totiž hlavním vizionářem firmy a pravidelně přinášel revoluční nápady. Podle serveru Develop se Apple nemusí alespoň v příštích čtyřech letech ničeho obávat, protože Jobs zanechal vedení společnosti plány až do roku 2015.

To, že Jobs pracoval na plánech produktů a služeb na další roky, není podle serveru Develop ničím výjimečným, protože vývoj novinek trvá u Applu i déle než rok. To, zda bývalý šéf Applu svým nástupcům skutečně zanechal nějaké plány, zástupci společnosti zatím nekomentovali.

Opravdu věřím, že Apple bude stejně úspěšný.
spoluzakladatel Applu Ronald Wayne

O situaci v Applu se již v době, kdy Jobs kvůli zdravotním problémům odstoupil z čela firmy – tedy ještě před jeho smrtí, rozpovídal Ronald Wayne, který spolu se Stevem Wozniakem a Jobsem zakládal firmu v roce 1976.

„Jobs odešel a zase se vrátil do čela Applu několikrát. Pokaždé, když odešel, firma strádala. Tentokrát to ale bude jiné – protože tentokrát jsou ve vedoucích pozicích lidé, které Jobs pečlivě vybíral. Předpokládám, že tito jedinci přinesou do firmy vlastní nápady, ale vždy to budou dělat s ohledem na to, jak by to udělal Jobs,“ uvedl Wayne.

„Opravdu věřím, že společnost bude stejně úspěšná – nebo dokonce ještě úspěšnější, a to díky týmu lidí, který za sebou Jobs zanechal,“ dodal spoluzakladatel Applu.

Reklama

Výběr článků

Načítám