Hlavní obsah

Sony se stane největším akcionářem Olympusu

– Tokio

Japonský elektronický a zábavní gigant Sony koupí 11procentní podíl ve výrobci fotoaparátů a lékařských zařízení Olympus za 50 miliard jenů (12,5 miliardy Kč). Stane se tak největším akcionářem podniku, který byl těžce zasažen rozsáhlým účetním skandálem. Oznámily to v pátek firmy.

Foto: Profimedia.cz

Budova Sony v Berlíně

Článek

Dohoda o investici Sony do Olympusu se podle agentury AP všeobecně očekávala. Firmy v rámci dohody rovněž vytvoří společný podnik pro vývoj lékařských zařízení. Hodlají také prozkoumat možnosti spolupráce v oblasti fotoaparátů.

Sony se nyní snaží rozvíjet nové podnikatelské aktivity, protože se stahuje ze ztrátové výroby televizorů. Olympus zase potřebuje peníze poté, co byl kvůli účetnímu skandálu nucen přehodnotit zisky z posledních let, napsala agentura Reuters.

Bývalí čelní představitelé Olympusu i sama firma tento týden přiznali před soudem v Tokiu vinu v případě účetního podvodu v celkové výši 1,7 miliardy dolarů (33 miliard Kč). Podvod se zatajováním ztrát z investic v Olympusu, na který loni upozornil bývalý ředitel Michael Woodford, se stal jedním z největších japonských firemních skandálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám