Hlavní obsah

Novozélandská rozvědka ilegálně sledovala zakladatele Megauploadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Novozélandská tajná služba nelegálně sledovala zakladatele internetového serveru Megaupload známého jako Kim Dotcom, původním jménem Kim Schmitz. Vyplývá to z ve čtvrtek zveřejněné oficiální zprávy, na jejímž základě se ihned novozélandský premiér obyvatelům země omluvil.

Foto: Profimedia.cz

Kim Dotcom

Článek

Jak napsala agentura Reuters, ohrozit by to mohlo také americké snahy dosáhnout vydání Dotcoma do USA. Washington chce osmatřicetiletého Dotcoma soudit za internetové pirátství a porušování autorských zákonů.

Čtvrteční zpráva generálního inspektora tajných služeb, který je oficiálním dozorčím orgánem nad novozélandskými tajnými službami, zjistila, že vládní úřad pro komunikace a bezpečnost GCSB Dotcoma špehoval, a to navzdory zákonu, který sledování novozélandských obyvatel a osob s trvalým pobytem zakazuje. Kim Dotcom získal na Novém Zélandu trvalé povolení k pobytu v roce 2010.

Premiér se Dotcomovi omluvil

"Je povinností GCBS konat v rámci zákona a je krajně politováníhodné, že v tomto případě jeho činy rámec zákona překročily," uvedl v prohlášení novozélandský premiér John Key. Zároveň se omluvil jak Dotcomovi, tak všem Novozélanďanům s tím, že mají právo být pod ochranou zákona, který ovšem v tomto případě selhal.

Nelegální sledování může zasadit další ránu americké žádosti o vydání poté, co už letos v červnu rozhodl novozélandský soud, že příkazy k domovním prohlídkám po zatčení Schmitze a jeho tří spolupracovníků, které vedly k zabavení počítačů a jejich paměťových komponent a také dalšího movitého majetku, byly nezákonné. USA se proti tomuto rozhodnutí odvolaly a teď se čeká, jako rozhodne vyšší soudní instance.

Německého rodáka Kima Schmitze zatkla v lednu novozélandská policie na žádost Spojených států, a novozélandské tajné služby se do věci s největší pravděpodobností zapojily tím, že monitorovaly Schmitzovu komunikaci mimo jiné s jeho nejbližšími spolupracovníky.

Dotcom měl způsobit škodu 3,5 miliardy Kč

USA usilují o Schmitzovo vydání, protože server Megaupload podle nich sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Schmitz a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 miliónů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč).

Schmitzovi právníci tvrdí, že společnost pouze nabízela online úložiště dat, a odmítají americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání. Schmitz byl nedlouho po svém zatčení propuštěn do domácího vězení. Termín stání o jeho případném vydání do USA novozélandská justice stanovila na 25. března 2013.

Revoluční služba Megabox

Prakticky od zahájení stíhání Dotcoma internetem kolují spekulace o tom, že celý proces je vykonstruovaný kvůli tlaku ze stran amerických vydavatelství ohledně chystané hudební služby Megabox.

Ta by totiž měla změnit celý hudební byznys, protože autoři budou moci posluchačům nabídnout hudbu napřímo, bez hudebních vydavatelství. Jednoduše ji budou distribuovat prostřednictvím nové služby a sami si nechají 90 % zisku, zbytek by měl jít do kapes Dotcoma.

Foto: Kim Dotcom

Podobu služby Megabox zveřejnil Kim Dotcom na Instagramu

Tento způsob distribuce by se měl pozitivně promítnout i do koncových cen pro zákazníky. Žádné konkrétní příklady a další informace o projektu ale zatím nejsou známy. Jisté tak ani není, kdy přesně by měla být služba spuštěna.

„Hlavní hudební vydavatelé si mysleli, že Megabox je mrtvý. Umělci se ale radují. On totiž přijde a uchvátí vás,“ uvedl Dotcom před týdnem na sociální síti Twitter, kde zároveň uveřejnil i první snímek z prostředí Megaboxu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám