Hlavní obsah

Hewlett-Packard ve čtvrtletí prodělal rekordních 177 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový výrobce počítačů Hewlett-Packard ve třetím finančním čtvrtletí hospodařil se ztrátou 8,9 miliardy dolarů (177 miliard Kč) ve srovnání se ziskem 1,9 miliardy dolarů před rokem. Podle agentury AP tak zaznamenal nejvyšší čtvrtletní ztrátu za svoji existenci. Výsledky byly zasaženy poklesem prodeje a rozsáhlými odpisy souvisejícími s převzetím společnosti Electronic Data Systems.

Foto: Hewlett-Packard

Stolní počítač od HP

Článek

Tržby ve čtvrtletí končícím v červenci meziročně klesly o pět procent na 29,7 miliardy dolarů. Zaostaly tak za očekáváním analytiků, kteří je odhadovali na více než 30 miliard dolarů. Firma navíc mírně zhoršila odhad celoročního zisku kvůli nejisté situaci na počítačovém trhu a obtížným ekonomickým podmínkám v Evropě a Číně. Akcie podniku po zveřejnění výsledků oslabily o více než čtyři procenta.

Generální ředitelka podniku Meg Whitmanová vyzvala investory k trpělivosti. Dodala, že pracuje na zvyšování tržeb a snižování nákladů. "Stále se nacházíme v počáteční fázi oživení," uvedla. "Jsou před námi problémy, ale věřím, že je dokážeme zvládnout," upozornila.

Whitmanová před necelým rokem vystřídala v čele podniku nepopulárního Léa Apothekera. Správní rada od ní očekává, že podnik v náročném konkurenčním prostředí nasměruje k novému růstu.

HP prochází rozsáhlou restrukturalizací

Společnost koncem května oznámila, že hodlá zrušit 27 000 pracovních míst, což odpovídá osmi procentům její celkové pracovní síly. Plán by měl přinést roční úsporu až 3,5 miliardy dolarů.

Finanční ředitelka Cathie Lesjaková uvedla, že firma chce do konce finančního roku zrealizovat zhruba polovinu plánovaného snížení počtu zaměstnanců. Ve třetím finančním čtvrtletí společnost zrušila 4000 pracovních míst.

Společnost Hewlett-Packard v roce 2008 koupila poskytovatele technologických služeb Electronic Data Systems za 13 miliard dolarů. Ve druhém čtvrtletí byla nucena snížit účetní hodnotu aktivit tohoto podniku o osm miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám