Hlavní obsah

Kodak získal od soudu povolení k prodeji digitálních patentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konkurzní soud povolil společnosti Eastman Kodak Co. prodat digitální patenty. Aukce patentů je součástí plánu restrukturalizace firmy, která v lednu požádala o bankrotovou ochranu. Soud povolil prodej navzdory námitkám firem Apple a FlashPoint Technologies, a potvrdil tak majetková práva Kodaku na patenty, uvádí se v úterním prohlášení firmy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kodak chce prodat 1100 svých patentů z oblasti digitálního zobrazování a nadále se zaměřit pouze na tisk. Aukce by se měla konat na počátku srpna.

Apple a FlashPoint záměr prodeje patentů napadly a tvrdily, že některé z patentů jsou jejich. Kodak v červnu žaloval Apple u konkurzního soudu s tím, že Apple neoprávněně tvrdí, že vlastní deset patentů, které vyplývají ze spolupráce z počátku 90. let minulého století.

Kodak doplatil na digitál

Kodak sice reagoval na přechod od klasické k digitální fotografii, ale nepodařilo se mu výpadek příjmů z prodeje klasických filmů nahradit. Už nyní je 75 procent příjmů společnosti spojeno s prodejem digitálních technologií.

Kodak je ovšem spojen především s kvalitními filmy. Legendární jsou diapozitivy Kodachrome, které vynikají barevnou stálostí i po desetiletích. Nahradila je řada Ektachome. Známé a oblíbené jsou i černobílé filmy Tri X a jemnozrnný T-max.

Kodak od roku 2003 propustil 47 000 lidí a zavřel 13 továren i 130 laboratoří na vyvolávání filmů. Zužoval také nabídku barevných a černobílých filmů a diapozitivů, přičemž omezoval méně citlivé pro jasné dny a vysoce citlivé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám