Hlavní obsah

Facebook musí zveřejnit autory očerňující kampaně

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský nejvyšší soud nařídil sociální síti Facebook, aby zveřejnila totožnost uživatelů, kteří se zúčastnili očerňující kampaně proti 45leté Britce. Vše začalo poté, co Nicola Brookesová napsala na svém profilu zprávu na podporu jednoho z účastníků soutěže X Factor.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Brookesová dostala řadu hanlivých odpovědí, a anonymní útočníci dokonce vytvořili její falešný profil, ze kterého posílali vulgární zprávy dalším uživatelům ženského pohlaví. Sledovali ji i na jiných fórech, například o vaření, kde ji falešně označovali za pedofila a drogového dealera.

"Je jedno, co Nicola dělá, jsou všude, kde je ona," řekl její právník. Nejvyšší soud ale nyní nařídil Facebooku, aby zveřejnil IP adresy útočníků, aby bylo možné je stíhat. Na základě IP adresy, kterou má každý počítač jinou, se dá zjistit jméno a příjmení jejího majitele.

Sociální síť doposud nemohla odhalit jména, protože by porušila právo na soukromí uživatelů, nyní ale ujistila, že tak neprodleně učiní.

"Na Facebooku není místo pro obtěžování. Respektujeme naše právní povinnosti a spolupracujeme s úřady, aby tito lidé stanuli před soudem," podotkl mluvčí společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám