Hlavní obsah

Olympus vykázal kvůli skandálu s účetními podvody rekordní ztrátu

Japonská společnost Olympus vykázala za loňský fiskální rok ztrátu 49 miliard jenů (12 miliard Kč). Analytici přitom očekávali ztrátu jen 28,6 miliardy jenů. V předchozím fiskálním roce firma hospodařila se ziskem 3,9 miliardy jenů. Olympus se nyní snaží oživit podnikání po skandálu se zatajováním ztrát z investic.

Foto: Reuters

Článek

Na provozní úrovni firma vykázala zisk, i když nižší, než čekali analytici. Provozní zisk za rok do konce března 2012 klesl o 7,5 procenta na 35,5 miliardy jenů (8,7 miliardy Kč), analytici čekali zisk 36,8 miliardy jenů. Olympus vyrábí fotoaparáty a zdravotnické vybavení a má podíl 70 procent na globálním trhu diagnostických endoskopů.

Olympus čelí obvinění, že zhruba dvě desetiletí schovával ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (téměř 33,1 miliardy Kč) loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford. Akcie Olympusu od vypuknutí skandálu ztratily zhruba polovinu své hodnoty, tržní kapitalizace společnosti nyní činí 3,9 miliardy USD. Akcionáři firmy v dubnu schválili nové vedení, v jehož čele stojí Hirojuki Sasa.

Olympus rovněž uvedl, že jeho základní jmění nyní tvoří 4,6 procenta celkových aktiv firmy, ukazatel se tak zvýšil ze 4,4 procenta na konci prosince. Tento parametr je však stále pod úrovní 20 procent, která je považována za hranici finanční stability firmy. Podle analytiků tak firma zřejmě bude muset posílit své finance.

Olympus nezveřejnil odhad na letošní fiskální rok do konce března 2013. Společnost stále pracuje na novém podnikatelském strategickém plánu, který by mohl být zveřejněn ještě tento měsíc, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám