Hlavní obsah

Před 60 lety obdržel Jaroslav Heyrovský Nobelovu cenu. Jako první Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prvním českým nositelem Nobelovy ceny se 26. října 1959 stal v té době osmašedesátiletý Jaroslav Heyrovský, který ocenění získal v oboru chemie za objev polarografie. Díky ní se dá elektrolýzou určit pomocí rtuťové kapkové elektrody i nepatrné množství látek v roztoku. První polarograf zkonstruoval profesor Heyrovský v roce 1925. Na Nobelovu cenu byl, než ji získal, navržen třikrát.

Foto: ČTK

Jaroslav Heyrovský přebírá od švédského krále Gustava VI. Adolfa (vpravo) Nobelovu cenu za chemii.

Článek

„Nejvíc mě překvapilo, že proti všem dosavadním tradicím byla nakonec přece jen udělena do Československa. Byli tu už rozhodně jiní, kteří si ji zasloužili, kteří udělali víc než já,“ řekl tehdy skromně Heyrovský.

Ocenění převzal z rukou švédského krále Gustava VI. Adolfa v prosinci téhož roku.

Nobelovu cenu za chemii má vývoj lithium-iontových baterií. Nejstaršímu laureátovi v historii je 97 let

Věda a školy

Za objev, který měl velký vliv na vývoj elektroanalytické chemie ve 20. století, získal Heyrovský rovněž řadu čestných doktorátů světových univerzit či členství v akademiích věd, přijali jej i do prestižní Londýnské královské společnosti.

Foto: ČTK

Jaroslav Heyrovský, univerzitní profesor a ředitel fyzikálně chemického ústavu Karlovy univerzity a ústavu polarografického

V roce 1950 se stal ředitelem nově vzniklého Polarografického ústavu (dnešní Ústav fyzikální chemie Akademie věd ČR), který řídil až do svých 73 let. Zemřel o čtyři roky později v březnu 1967.

Celkem šest českých rodáků

Druhým a zatím posledním Čechem, který obdržel Nobelovu cenu, a to konkrétně za literaturu, byl básník Jaroslav Seifert. To je všeobecně známo.

Jenže laureátů těchto prestižních cen, kteří se narodili v českých zemích, je více. Roku 1905 dostala jako vůbec první žena Nobelovu cenu za mír Bertha von Suttnerová, narozená v Praze. Dalšími pražskými rodáky byli američtí biochemici, manželé Carl Ferdinand Cori a Gerty Coriová, kteří v roce 1947 získali Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství. A roku 2007 obdržel cenu za fyziku německý vědec Peter Grünberg, který přišel na svět v Plzni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám