Hlavní obsah

Hromnice: Pohanské vítání jara i den významný pro křesťany

Novinky, Lubomír Popovič

Únor má s jarem společné jen jedno: Hromnice. Tento svátek připadající na datum 2. 2. se totiž, mimo jiné, pojí také s vítáním jara. Podle našich předků už z chladné zimy zbývá jen ta slabší polovina a příroda se pomalu probouzí, aby ukázala první sněženky.

Foto: Profimedia.cz

Na Hromnice se světí svíčky zvané hromničky. Ty měly za bouří chránit stavení před bleskem.

Článek

Hromnice: původ a význam svátku

V lidovém křesťanství byly Hromnice důležitou oslavou přicházejícího jara, podobně jako keltský předkřesťanský svátek Imbolc. K němu se pojil i zvyk hodování, stejně jako později k období masopustu plnému zabíjaček a veselí.

Slovanská obdoba svátku původně souvisela s Perunem, bohem hromu a blesku, který se burácivě probouzel ze zimního spánku. Lidé uklízeli po zimě, vymetali stáje, čistili topeniště a zapalovali hranice. Posvátné ohně měly očistný charakter a zaháněly zlé duchy. Mezi další zvyky patřil rituál první orby nebo návštěvy u posvátných studánek.

Křesťané tento svátek slaví pod názvem Uvedení Páně do chrámu. Podle Lukášova evangelia se Marie a Josef vydali se čtyřicetidenním Ježíšem dle židovského zvyku do chrámu, kde svého syna symbolicky zasvětili Bohu.

Čtyři jednoduché recepty na postní období

Styl

Hromnice a pranostiky

Asi znáte oblíbenou americkou komedii Na Hromnice o den více – tradice je ovšem skromnější, lidová slovesnost praví „Na Hromnice o hodinu více“. Skromný ale není počet pranostik spojených s tímto svátkem: je jich kolem 40.

Většinou se vztahují k počasí, přibývajícímu dennímu světlu a blížícímu se jaru, posuďte ostatně sami:

  • Na Hromnice musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout.
  • Když na Hromnice ze střech teče, zima dlouho se povleče.
  • Na Hromnice jasná noc – bude mrazů ještě moc.
  • Svítí-li slunce na Hromnice, bude zimy o šest neděl více.
  • O Hromnicích je hospodáři milejší vlk na dvorku, nežli slunce na obloze
  • Je-li o Hromnicích studeno, přijde brzy jaro.
  • Zelené Hromnice – bílé Velikonoce.
  • Leze-li jezevec o Hromnicích z díry, za čtyři neděle zpátky zas pílí.

Tříkrálový krok je dvakrát delší než novoroční slepičí

Věda a školy

Zvyky a tradice spojené s Hromnicemi

Součástí křesťanského obřadu je svěcení svící, takzvaných hromniček. Ty se za bouří zapalovaly v oknech pro ochranu domu nebo hospodářství před bleskem. Na Chodsku se zapálená hromnička dávala do ruky umírajícímu, jinde se stavěla vedle lůžka – měla posvítit duši na cestu do věčnosti.

Ctily se i další zvyky a obyčeje: Nesmělo se mluvit jinak než vážně ani klít, na Chodsku si odříkali i tanec. Hospodyně se měly na Hromnice vyhýbat jehle – podle pověry měla v tento den její špička moc přitáhnout blesk.

A teprve Hromnice dříve znamenaly úplný konec Vánoc: odstrojovaly se stromečky a schovávaly betlémy.

Svišť Phil a 2. únor v Americe

V pensylvánském městečku Punxsutawney se každoročně koná 2. února událost, kterou má na svědomí svišť Phil: v tento den určuje, jak daleko je ještě jaro. Pokud uteče před vlastním stínem zpět do nory, zima hned tak neskončí.

Philovi je prý úctyhodných 130 let a rituál už roky pravidelně sledují miliony Američanů. Uklidnit nás ale může to, že předpovědi sviště mají prý dost nízkou úspěšnost a jeho návrat do nory tak není třeba brát moc vážně.

Na Hromnice o robota více. Ochránci zvířat chtějí sviště Phila ušetřit

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám