Hlavní obsah

Studenti a rektoři uctili v Praze památku Jana Opletala

– Praha

Desítky studentů a rektoři vysokých škol uctili v úterý památku medika Jana Opletala a učně Václava Sedláčka, kteří byli zastřeleni při protinacistických demonstracích v roce 1939. Zástupci akademické obce dodali, že to mnohdy jsou právě studenti, kteří s nasazením vlastního života hájí ideály demokracie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy.

Článek

Průvod vyšel od Hlávkovy koleje a zastavil se u pamětní desky v Žitné ulici. Přibližně sedmdesát lidí doprovázelo třináct policistů.

Pietní shromáždění začalo společným zpěvem studentské hymny Gaudeamus igitur. Předseda pořádající Studentské komory Rady vysokých škol Hynek Roubík hovořil o povinnosti mladé generace bojovat za humanitu, svobodu a demokracii. „Demokracie je jen tak silná nebo křehká, jako jsou lidé v ní,” prohlásil studentský předák.

Užitečná schopnost zpochybňovat

Akci zaštítili také rektoři vysokých škol v čele s rektorem UK Tomášem Zimou. Zapojili se i rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libor Grubhoffer a Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. Organizátoři připomněli, že prezident Miloš Zeman tyto dva zástupce akademické obce opakovaně nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října.

Bek přítomným řekl, že úlohou studentů a akademiků je kriticky hodnotit společenský vývoj, pokládat otázky a přinášet nové pohledy. „Jsme dobří ve zpochybňování, proto zřejmě nikdy nemůžeme být dobrými straníky,” prohlásil Bek. Právě tato schopnost je podle Beka pro společnost užitečná.

Někteří ze studentů, kteří se zúčastnili piety, měli na klopách kabátů připnuté placky s podobiznou bývalého prezidenta Václava Havla nebo předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Několik přišlo také s plackou s přeškrtnutým obrázkem konvice. Chtěli tím vyjádřit nesouhlas s antimuslimskými výroky předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky. Pietní akt končil zpěvem státní hymny.

Den vzdoru. Česko si připomíná 17. listopad

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám