Hlavní obsah

Modlitba pro Martu zazní ve stejný čas v rádiích

Právo, Jana Perglerová

Televize a rozhlas se budou tento týden intenzivně věnovat třicátému výročí sametové revoluce. Nejvíce pořadů, převážně dokumentárních a publicistických, odvysílá veřejnoprávní Česká televize.

Foto: Archiv, ČTK

Marta Kubišová na Václavském náměstí v prosinci 1989.

Článek

Pozadu nezůstanou v památný den 17. listopadu, který připadne na neděli, Nova a Prima. Kulaté výročí připomene internetová televize a web Seznam.cz. V několika českých rádiích zazní v neděli ve shodný čas 17 hodin a 11 minut píseň Modlitba pro Martu v podání Marty Kubišové.

Stěžejním pořadem nedělního výročí se v ČT 1 stane publicistický dokument nazvaný Dnes před třiceti lety, ve kterém moderátor Jakub Železný připomene zlomové události listopadu 1989.

Kubišová dokončila klip k Modlitbě pro Martu

Kultura

Vzpomínka se bude vysílat průběžně od 13.05 hodin v pětiminutových vstupech a skončí větší reportáží od 21.25 hodin. Slovo dostanou pamětníci i historici.

Prima chystá na neděli živé vysílání na Facebooku. „Po celý den budeme přinášet vstupy z klíčových míst v Praze a republice. A podvečerní Velké Zprávy hodlají věnovat listopadovému výročí podstatnou část svého vysílacího času,“ sdělil Právu za zpravodajství Primy Adam Halmoši.

Gorbačov i Šmíd

Prima Zoom zařadila na neděli večer dokument Svět podle Gorbačova, ve kterém legendární režisér Werner Herzog vede netradiční dialog s bývalým sovětským politikem. O dva dny později nasazuje Zoom na obrazovku dokument Utajené příběhy českých dějin II s podtitulem Martine Šmíde, nikdy nezapomeneme, který jde po stopách fám a mystifikací kolem průběhu událostí listopadu 1989.

Nova uvede k výročí sametové revoluce v nedělním čase 21.25 dokumentární pořad Cesta ke svobodě složený z fotografií, které zatím nikdo neviděl, protože jejich negativy ležely třicet let pod prachem v dřevěných truhlách.

Seznam.cz chystá přímý přenos z Koncertu pro budoucnost, speciální díly svých pořadů na Televizi Seznam a unikátní kroniku třiceti let svobodné novinařiny na zpravodajském webu Seznam Zprávy.

V online magazínu Proženy.cz si čtenáři připomenou recepty z předlistopadové kuchyně a auto-moto magazín Garáž.cz nabídne články o době revoluční a porevoluční očima řidiče.

V českých rádiích zazní v neděli 17. listopadu ve stejnou chvíli, symbolicky v 17 hodin a 11 minut, písnička Modlitba pro Martu v podání Marty Kubišové. K akci se už připojily stanice ČRo, Hitrádio, Rádio Blaník, Evropa 2, Frekvence 1, Expres FM, Rádio Color, Rádio Hey, Rádio Krokodýl, Free Rádio či Rádio Jihlava.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám