Hlavní obsah

17. listopadu večer se rozezní píšťalky

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píšťalky s sebou, vzkazují organizátoři Festivalu svobody, který 17. listopadu opanuje Prahu a dalších asi 25 českých měst. Sborový pískot má zaznít v 19:30, nejvíce na pražském Václavském náměstí.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé si opět připomenou výročí událostí 17. listopadu.

Článek

Happening navazuje na loňský Občanský budíček. Čas je podle organizátora, filozofa Václava Němce, symbolický, 17. listopadu 1989 v 19:30 přehradil policejní kordon studentský průvod z Albertova na Národní třídě.

„Budeme to připomínat minutou hluku, ne minutou ticha, domníváme se, že ještě nenastal konec demokracie,“ řekl Němec.

Podle něho dají lidé pískáním najevo, že budou stát za základními hodnotami svobody a demokracie, které se ocitají v ohrožení. „Nesmíme připustit, aby byl základní půdorys demokratického systému opuštěn,“ uvedl Němec.

Píšťalky v občanských ústech mají ještě jiný význam, lidé nejsou jen voliči. „Všichni jsme tak trochu v roli rozhodčích, kteří v době mezi volbami musejí dohlížet na pravidla hry. Nejhlasitěji by se mělo pískat, když někteří politici chtějí měnit pravidla hry a zejména posouvat čáry, jimiž je hřiště vytyčeno,“ doplnil Němec.

Vzpomínky i v regionech

Osmadvacáté výročí Sametové revoluce i 78 let od listopadu 1939 se budou připomínat v Praze na Národní či na Albertově, ale například také ve Zlíně, Olomouci či Českých Budějovicích.

Lidé mohou do veřejného prostoru umisťovat symboly trikolóry, trojnožky z bílé, červené a modré špejle, jakožto jakési „pilíře demokracie“ odkazující na T. G. Masaryka a V. Havla. Už se v ulicích měst objevily, 17. listopadu mají být na Václavském náměstí v metrové podobě. Organizátoři také sepsali krátké memorandum za ochranu svobody a demokracie.

Vystoupí i tři prezidentští kandidáti

V Praze se bude na více místech koncertovat, na Václavském náměstí se koná Koncert pro budoucnost. Na pódiu nevystoupí jen kapely, ale podle Němce i tři kandidáti na prezidenta. Jde o Pavla Fischera, Marka Hilšera a Jiřího Drahoše. „Nemohli jsme pozvat všechny, pozvali jsme tedy ty, kteří vycházejí z občanského prostředí,“ poznamenal Němec.

Koncert pro budoucnost si nenechají ujít Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Laco Déczi, PPU, Vladimír Merta, kapely Zrní či Švihadlo.

Pódia budou i na Národní třídě, pojmenovaná symbolicky jako Pravda a Láska. Na pódiu Pravda zazpívá například Klára Vytisková. Motivaci má jasnou. „Svoboda není automatická a je hrozně lehké o ni přijít. Dá se na to snadno zapomenout,“ řekla Vytisková. Zapojí se i Emma Smetana, která bude na Albertově moderovat debatu s politiky o školství. Promluví zde rektoři Tomáš Zima a Mikuláš Bek.

Na Národní se bude konat korzo, přes Hradčanské náměstí půjde průvod proti šíření nenávisti, dezinformacím a manipulacím. Centrem Prahy budou defilovat i masky, často provokativní. Na paškál si nebudou brát jednotlivé politiky, ale spíše palčivá témata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám