Hlavní obsah

PORADNA: Jak poznat kvalitní autopojištění?

Novinky, Karel Veselý, člen Finanční akademie Zlaté koruny

Před domem jste právě zaparkovali váš nablýskaný nový vůz a odolali jste dealerovi, který pro vás měl připravené údajně nejvýhodnější autopojištění. Nebo už máte auto pět let a přemýšlíte, zda je kvalitně pojištěno? Nebo zkrátka patříte k té rostoucí menšině lidí, kteří si chtějí pojištění vybrat sami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Otevřete internet a valí se na vás záplava informací o jednotlivých produktech. Než se ponoříte do srovnání jednotlivých parametrů, dejte si pauzu a přemýšlejte, co opravdu chcete a potřebujete. Pokud jste někdy měli na silnici problém nebo jste byli účastníkem autonehody, možná si vzpomenete, jak jste se cítili. Možná jste píchli a museli měnit kolo. Možná jste měli nehodu a vaše plány nejen na daný den, ale i na týdny dopředu dostaly pořádnou trhlinu.

Pokud do vás někdo naboural, možná jste najednou museli řešit náklady na servis s pojišťovnou viníka nehody a nebylo to příjemné.  V každém případě většina z nás v danou chvíli neví, co dělat. Možná i vy jste zažili, jak se najednou na místě nehody bůh ví odkud, objeví auto s pánem, který nabídne, že všechno zařídí za vás. Účet pak ale překvapivě platíte zčásti nebo celý vy, protože to nebyl zástupce vaší pojišťovny, ale crashhunter. Do takovéto nebo podobné situace se ale nikdo dostat nechce, nebo ano?

Kvalitní autopojištění by mělo nabídnout svému klientovi kompletní servis v tíživé situaci. Tedy doplňkové služby typu kvalitní asistence, právní pomoc nebo náhradní vozidlo. Ptejte se právě na tyto služby, co všechno kryjí, jak fungují v České republice a jak v zahraničí, jakou kvalitu a rychlost návazných služeb garantují. Nejde jen o autonehody, ptejte se také, zda vám vymění zdarma kolo nebo zda pomohou, když máte vybitou baterii a nerozjedete se. Na trhu se jako první vlaštovky objevila dokonce i autopojištění, která umějí ještě víc. Například vám pojišťovna nechá do auta nainstalovat zařízení, které pomůže auto najít v případě krádeže, zavolá automaticky pomoc po nehodě nebo poskytne slevu na pojištění podle ujetých kilometrů.

Povinné ručení i havarijní pojištění 

Jinak kvalitní autopojištění musí být kombinací povinného ručení a havarijního pojištění. Předchozí větu by se zdálo zbytečné vyslovit, ale u nás je havarijní pojištění sjednáno jen pro zhruba 20 % aut, zatímco třeba v Německu má nějakou formu havarijního pojištění 75 % aut.

Nakonec nevyhnutelně cena

Určitě si udělejte cenové srovnání, ceny se mohou výrazně lišit. V České republice je cena autopojištění zatím určována poměrně málo sofistikovaně a je proto šance, že dobří řidiči v málo rizikové skupině doplácejí hodně na rizikovější řidiče. Některé pojišťovny používají objem motoru, jiné výkon. Víte například, že pojišťovny jinak nastavují cenu podle regionu nebo vašeho věku?

Závěrem pohled do budoucna

Možná si za pět let stáhnete aplikaci do mobilního telefonu, která vám kromě pojištění poskytne také zmíněný kompletní servis doplňkových služeb, tipy na nejlepší trasu cesty, nejlepší cenu benzínu v okolí i dobrou restauraci. Cena pojištění se bude počítat podle toho, jak často jezdíte, kudy a v kolik hodin a také jakým stylem jízdy. Jestli vás to láká, kus té budoucnosti můžete ochutnat už teď, rozhlédněte se po trhu a hledejte.

Diskutujte na téma neživotní pojištění a podělte se o své zkušenosti na  www.zlatakoruna.info/diskuse/diskuse/nezivotni-pojisteni

Další informace o finančních produktech naleznete na www.zlatakoruna.info

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám