Hlavní obsah

PORADNA: Finanční poradce by měl především radit, jak dosáhneme na své cíle

Novinky, Táňa Tučková, člen Finanční akademie Zlaté koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na finančního poradce se nejčastěji obracíme tehdy, když potřebujeme pomoct „vymyslet“, jak si v praxi splnit své sny a cíle, na které nemáme hotovost. Očekáváme od něho odbornou radu šitou na míru naší peněžence, životnímu stylu i situaci, v níž se nacházíme, kvalitní servis a časovou i finanční úsporu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Možnosti internetu a s nimi stále větší informovanost lidí význam poradců pomalu, ale jistě posouvají - finanční poradenství už není ani tak o produktech, jako spíš o osobním finančním plánování. Produkty jsou pak jen nástroje k tomu, jak dosáhnout naplánovaných cílů.

Poradce si tedy berte především na sestavení vlastního optimálního finančního plánu a jeho následné naplňování, a až poté na výběr produktů, radí odborníci.

Trendy praktického finančního poradenství u nás se už nějakou dobu čím dál víc sunou od poradců při velkých bankách a pojišťovnách k soukromému sektoru, tedy k nezávislým poradcům.

Poradce si najděte sami

Rozhodli jste se, že chcete dobrého finančního poradce? Tak si ho najděte sami a nečekejte, až si nějaký najde vás. Poradci totiž už tradičně patří k nejaktivnějším marketérům, své klienty vyhledávají sami, mnozí je přímo loví.

Právě u těchto lovců je logicky menší pravděpodobnost, že budou opravdu kvalitní, když musejí klientelu takto nahánět. A naopak - k těm nejlepším poradcům noví klienti přicházejí často sami poté, co na ně získali kontakty a reference od svých spokojených známých.

V každém případě však při hledání dobrého finančního poradce buďte ostražití a mějte na paměti, že objevit toho pravého pro vás není zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát z jejich dostupnosti a obrovského počtu.

Kde a jak poradce shánět

Ideální je, když získáte na poradce kontakt od někoho blízkého. Sázíte tedy na už prověřeného odborníka, jenž člověku, kterého dobře znáte a věříte jeho „vkusu,“ dobře pomáhá spravovat jeho finance.

Nemáte-li od nikoho takovéto odporučení, vůbec nejjednodušší způsob, jak si finančního poradce opatřit (a to doslova nebo téměř ihned), je zažádat o něj v jakékoli finančně poradenské společnosti. Nebo také ve velké bance, spořitelně či pojišťovně.

V obou případech vám téměř vždy dohodí někoho, kdo je v oboru aspoň dobrý průměr a se zárukou, že jde opravdu o vyškoleného člověka. V konkrétních finančních domech ovšem musíte počítat s tím, že nepůjde o nezávislého poradce, pracujícího se širokým portfoliem produktů mnoha různých poskytovatelů, ale že bude „kopat“ za produkty značky, která ho zaměstnává.

Poradenské společnosti i finanční poradce „na volné noze“ lehce najdete na internetu pod heslem „finanční poradenství“, či pod klíčovými slovy „finanční poradce“ a „finanční konzultant“. O tom, jak při tomto hledání konkrétně postupovat a hlavně čeho si všímat, abyste se dobrali toho pravého pro vás, jsme v naší Poradně Zlaté koruny psali letos v březnu. [celá zpráva]

Ideálně na celý život

Výběru finančního poradce bychom měli věnovat obdobnou pozornost jako volbě praktického lékaře. I jemu přece svěřujeme jednu z našich největších životních hodnot a počítáme s tím, že se o nás bude starat mnoho let. Že bude znát naši zdravotní minulost, reagovat na aktuální stav a všechny zásadní změny a také, že bude přemýšlet o naší budoucnosti v kontextu co nejlepší kondice.

Je proto nasnadě, že je důležité, abychom si nejen se svým lékařem, ale i svým finančním poradcem padli do oka a navázali přátelský vztah, založený na respektu a důvěře.

Právní odpovědnost pod pokutou

Zatímco práce lékaře je všeobecně známá jako vysoce odpovědná, málokdo ví, že i finanční poradci už mají svou plnou právní odpovědnost: nové ustanovení občanského zákoníku definuje odpovědnost za škodu, způsobenou odbornou informací nebo radou.

Každý odborník, tedy i finanční poradce, by měl hradit škodu, pokud ji způsobí neúplnou či nesprávnou informací nebo škodlivou radou, danou za odměnu.

Jako odstrašující se v této souvislosti uvádí případ nechvalně proslulého finančního poradce Lukáše Štorka, který za devět let svého působení poškodil značné množství klientů a dostal za to od České národní banky pokutu ve výši šest miliónů korun.

Nebojte se reklamovat

Jestliže byste tedy měli někdy podezření, že vás váš finanční poradce spíš poškodil, namísto aby vám pomohl, určitě jeho práci reklamujte. Nejdřív se pokuste vše řešit s ním – i odborník je jen člověk a může neúmyslně udělat chybu. Pokud ale není ochotný či schopný problém vyřešit, obraťte se na jeho mateřskou společnost.

Finančně poradenskou společnost můžete prověřit přímo v České národní bance nebo u profesních institucí AFIZ, USF ČR (Unie společností finančního zprostředkování a poradenství České republiky) či AČPM (Asociace českých pojišťovacích makléřů).

Vždy ale platí, že konečnou instancí, která určuje, zda a do jaké míry došlo k poškození klienta a tudíž k porušení zákona, je soud.

Informace a diskusi o jednotlivých finančních produktech naleznete na www.zlatakoruna.info

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám