Hlavní obsah

PORADNA: Proč je dobré mít pojistku na blbost?

Novinky, Táňa Tučková, člen Finanční akademie Zlaté koruny

Znáte to, chvilka vlastní nepozornosti či trocha nešikovnosti a malér je na světě. A jelikož „za všechno se platí,“ většinou nás nepříjemnost ještě přijde draho. Přitom existuje dost levná možnost účet za takový „den blbec“ vystavit pojišťovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Neposedný synek poškrábe sousedovi nový vůz na parkovišti před domem, společensky unavený manžel usne k ránu ve vaně s tekoucí vodou, takže vytopí byt pod vámi, věčně spěchající matka převrhne v supermarketu pyramidu vystavených lihovin přeplněným vozíkem a podle zákona schválnosti se část těch nejdražších rozbije. Zkrátka kalamity, které nachystá běžný život a jež se nedají předem předvídat. Stávají se, i když se snažíme dávat si pozor. Jenže všechno se přeci uhlídat nedá.

Pro podobné krizové situace se ale dá velmi dobře využít pojištění odpovědnosti osob, které je kupodivu u nás stále dosud málo známé a využívané. Někteří lidé tomuto finančnímu produktu přezdívají „pojistka na blbost.“ Jde jednoduše o pojištění k pokrytí škod, které někomu neradi způsobíme.

Pojištění odpovědnosti 

Takzvané pojištění odpovědnosti poskytuje pojištěnému ochranu pro případ, kdy někomu způsobí škodu na majetku, zdraví či financích. Může to být tedy malý průšvih, jako třeba když naše štěně rozkouše návštěvě značkové boty, ale i vážná událost, kdy svou nedbalostí způsobíme jinému úraz. V těchto případech může za nás pojišťovna zaplatit náhradu škody.

Pojištění odpovědnosti je možné uzavřít prakticky v každé pojišťovně. Téměř vždy ho například pojišťovny nabízejí jako součást pojištění domácnosti. Obvykle se nevztahuje jen na pojištěného, ale také na širší rodinu - tedy osoby, které s ním žijí. To znamená na manželku či manžela, druha či družku, děti, ale většinou dokonce zahrnuje i zvířata - domácí mazlíčky. Některé smlouvy se týkají i nezletilců, které má pojištěný krátkodobě v péči: když třeba hlídá synovce, neteře nebo vnoučata. Cena takového pojištění se pohybuje většinou v řádu stokorun ročně, vždy záleží na pojistné částce.

Kdy pojistka neplatí

Pojistka odpovědnosti za škodu v běžném životě zpravidla neplatí tehdy, když škodu způsobíme úmyslně, při neoprávněném užívání věci, při profesionální sportovní činnosti či plnění pracovních úkolů nebo když způsobíme škodu příslušníkům vlastní rodiny. Také nenahrazuje povinné ručení vlastníka automobilu a nekryje některé další případy.

Jako u každé pojistky je proto vždy nutné se důkladně seznámit s podmínkami konkrétní smlouvy a zjistit si všechny její podrobnosti. Některé například mají pouze územní platnost (jsou tedy omezeny jen na ČR), jiné platí pro škody v celé Evropě.

Odpovědnost na horách

Neštěstí jak známo nechodí po horách, ale po lidech, proto většina z nás, než vyrazí na zimní zahraniční dovolenou, raději uzavírá cestovní pojištění. To by mělo být ideálně složeno nejen z pojištění léčebných výloh a úrazového pojištění, ale rovněž z pojištění odpovědnosti. Srážky na sjezdovkách jsou stále běžnější a i při opatrné jízdě je velmi snadno může zavinit každý lyžař nebo snowboardista.

Pokud někomu způsobíme škodu na zdraví a on nás zažaluje za ztrátu na výdělku, vše za nás může uhradit pojišťovna. Částky to nebývají zanedbatelné, pohybují se v desítkách až stovkách tisíc korun. Přitom kompletní pojištění na týdenní zimní pobyt, včetně pojištění odpovědnosti, nás vyjde jen na pár stokorun.

Diskutujte na téma neživotní pojištění a podělte se o své zkušenosti na  www.zlatakoruna.info/diskuse/diskuse/nezivotni-pojisteni

Další informace o finančních produktech naleznete na www.zlatakoruna.info

Reklama

Výběr článků

Načítám