Hlavní obsah

Ztráta zaměstnání děsí čím dál víc Čechů

Právo, Jiří Novotný, Jakub Svoboda

Se zvyšující se nezaměstnaností v Česku opět vzrostly obavy lidí ze ztráty zaměstnání. Zcela jistých, že o svou práci nepřijdou, je jen 22 procent zaměstnanců. Vyplynulo to z průzkumu, který pro společnost Cetelem uskutečnila loni v prosinci agentura Stem/Mark.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

„Práci by chtěl změnit každý devátý zaměstnanec. Dalších 22 procent sice nezastává jednoznačný postoj, ale přiklání se k tomu, že by práci spíše chtělo změnit. Naopak každý čtvrtý by ze své současné práce neodešel,“ uvedla v pátek Barbora Minksová ze společnosti Cetelem.

Ve srovnání s obdobným průzkumem z roku 2012 je se svou prací více spokojen každý čtvrtý a méně pak každý šestý dotázaný.

Volných míst je opět méně

Průzkum také potvrdil, že muži jsou více zaměřeni na výši platu či mzdy a ženy zase více řeší vztahy se svými kolegy a kolegyněmi. S finančním ohodnocením je spokojeno jen 15 procent zaměstnanců a spíše spokojeno dalších 43 procent.

Téměř polovina těch, kteří by chtěli změnit zaměstnavatele, se zároveň tohoto kroku obává. Při hledání nového zaměstnání hraje pro lidi největší roli výše platu či mzdy. Maximální důležitost jí přiřadilo 55 procent dotázaných a v případě nezaměstnaných 45 procent.

Zaměstnanci také více hledí na případné bonusy, prémie a takové výhody, jako jsou například stravenky. Zajímavým zjištěním přitom je, že 40 procent zaměstnanců nevyčerpá veškerou dovolenou, na kterou má v daném roce nárok.

Letos zřejmě víc práce nebude

Podle statistiků hledalo v prosinci v ČR práci 596 833 nezaměstnaných, tedy o více než 51 tisíc více než před rokem. Počet volných míst přitom meziročně klesl o 6,2 procenta. Na jedno volné místo tak podle úřadů práce v průměru připadá už 17 lidí.

Že jsou obavy lidí ze ztráty zaměstnání oprávněné, potvrzují i názory analytiků. Například ředitel pro strategii společnosti BBI Marek Šperlich uvedl: „Nezaměstnanost je poměrně vysoká. Česká ekonomika sice jeví drobné známky oživení, přesto neočekáváme, že by letos pracovní trh přinesl výrazné snížení počtu lidí bez práce. Výrazné zlepšení trhu práce očekávejme spíše v roce 2015.“

Volná místa nabízeli ke konci roku zaměstnavatelé nejčastěji ve službách, obchodu, pohostinství, ostraze nebo v administrativě. Zájem byl i o některé řemeslníky jako svářeče, soustružníky nebo zámečníky. Poptávka byla i po řidičích a uklízečích.

MPSV: O stáže je zájem

Získat cennou praktickou zkušenost a zlepšit tím jejich možnosti na trhu práce pomáhají lidem projekty ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ a „Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání“.

Projekt Stáže ve firmách je určen především pro osoby znevýhodněné na trhu práce, kterými jsou dlouhodobě nezaměstnaní, lidé po a na rodičovské dovolené a absolventi škol.

Zájem podle ministerstva předčil očekávání, resort eviduje již pět tisíc stáží. Celkově je evidováno 8250 zaregistrovaných poskytovatelů a téměř 30 tisíc zájemců o stáž.

„Téměř 20 procent stážistů po skončení stáže poskytovatelé zaměstnali, dalším přibližně 20 procentům nabídli externí spolupráci. Rádi bychom na stávající projekt navázali, ministerstvo školství plánuje na polovinu ledna vypsat výzvu,“ sdělila Právu Veronika Pelíšková, ředitelka Fondu dalšího vzdělávání, který je příspěvkovou organizací MPSV.

Reklama

Výběr článků

Načítám