Hlavní obsah

Značky na přání se kradou, lze je pojistit

Právo, Jiří Novotný

Motoristé si mohou od začátku roku pořizovat registrační značky na přání. Zájem o ně není velký – do 28. února jich bylo žadatelům přiděleno jen 1920. Přesto se už objevily první případy krádeží těchto speciálních značek.

Foto: Právo

Článek

Dobré tedy je, že si je lze již pojistit. Pro vlastníka značky na přání není její ztráta či odcizení lacinou záležitostí. Jedna tabulka stojí 5000 korun, takže na auto musí řidič investovat deset tisíc.

„Pokud se třeba při havárii tabulka značky na přání poškodí, bude možné si ji za poplatek 600 korun vyměnit. Při ztrátě či odcizení tabulky však náhradní vydávána není. Vlastník vozidla si tedy musí pořídit běžnou registrační značku nebo zaplatit opět 10 tisíc za značku na přání v jiném znění. Původní značka ztratí navždy platnost,“ potvrdil už dříve Právu mluvčí ministerstva dopravy (MD) Tomáš Neřold.

Na tuto situaci reagovala Česká pojišťovna (ČP), která od 1. března začala motoristům nabízet pojištění registračních značek na přání. Pojištění se sjednává s nulovou spoluúčastí, případná škoda nemá vliv na bonus. Roční pojistné činí 999 korun a lze je uzavřít jako připojištění k havarijnímu pojištění.

„Vzhledem k tomu, že se nejedná o klasickou, ale o speciální registrační značku, plnili bychom to při pojistné události stejným způsobem jako v případě tzv. mimořádné výbavy,“ uvedla mluvčí ČP Ivana Buriánková.

V provozu 1920 značek

„Pokud tedy bude mít motorista ve své pojistné smlouvě značku na přání uvedenou jako mimořádnou výbavu a bude-li v ní uvedena i její cena, půjde odcizení značky z pojištění skutečně uhradit a pokrýt celý obnos, který řidič do jejího pořízení investoval,“ ujistila mluvčí.

V prvním lednovém týdnu úřady zaregistrovaly 1654 žádostí o přidělení značky na přání, do 28. února se počet těchto žádostí zvýšil na 3500. Z nich byla podle informací MD většina kladně vyřízena.

„Celkem je tak už v provozu 1920 registračních značek na přání. Dalších zhruba 300 je připraveno k vydání a přes 600 je zarezervováno,“ sdělil ČTK Neřold.

Řidič si v žádosti o značku na přání podané na příslušný městský či obecní úřad sám vybere, co na ní chce mít. Musí mít ovšem na paměti, že značka nesmí obsahovat hanlivá slova. Vyloučeny jsou i speciální znaky či zkratky orgánů státní správy a použít se nesmějí písmena CH, W, Q, G a O.

Strážníci ve stopách Jamese Bonda

Mezi nejpopulárnější texty značek na přání patří křestní jména a příjmení, názvy firem a číselné řady, například 11111111 či 22222222. Číselné řady však byly během několika málo dnů už rozebrány. Stejně tak i takové speciality, jako jsou značky DR0BEK01, Kuzlatk0 či FANT0MAS.

Mnoho zájemců rovněž projevilo zájem umístit si na tabulku značku svého vozidla. Zaregistrovány již tak byly například značky FERRARI1, RENAULT1, 422SKODA, T75TATRA či 000V0LV0. A skutečný poprask vzbudili městští strážníci v Dobrušce, kteří mají podle Hradeckého deníku na svém vozidle značku DKA00007. Kráčejí tak ve stopách agenta Jamese Bonda.

Reklama

Výběr článků

Načítám