Hlavní obsah

Zloději u bankomatů opět používají osvědčenou fintu s lepící lištou

Právo, Radim Vaculík

V posledních měsících se především v Praze znovu objevili zloději, kteří při okrádání lidí používají specifickou metodu, tzv. hradeckou lištu. Jejich obětí se stávají lidé, kteří si chtějí vybrat peníze z bankomatu. Fígl je přitom jednoduchý a využívá nepozornosti okradených.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Na otvor, kde bankomat vydává peníze, totiž pachatelé nalepí hliníkovou lištu se samolepkou. Peníze tak nevyjedou ven, ale zůstanou přilepené zevnitř.

„Je to známá, minimálně pět let stará metoda, která dostala název podle místa, kde se poprvé objevila, tedy v Hradci. Mechanismus je primitivní. Jde o přídavné zařízení, které zabrání standardnímu vysunutí peněz z bankomatu,“ sdělil Právu šéf odboru pražské hospodářské kriminálky Michal Ihnát, který se na krádeže z bankomatů specializuje.

Jde podle něj o obyčejnou pouliční kriminalitu, nijak sofistikovanou, kterou se živí hlavně organizované gangy, vesměs z postsovětských či balkánských republik, občas i Češi.

„Od konce roku máme zvýšený nápad této trestné činnosti, ale zatím jen v řádech jednotlivých případů, například v lednu byly dva,“ potvrdil Ihnát, že tato metoda se v Praze zase vrací.

Pachatelé čekají blízko bankomatů

Dokládá to i případ člověka, který svou zkušenost z obchodního domu v centru Prahy popsal a rozesílá ji v e-mailu.

„Šel jsem si vybrat peníze z bankomatu. Vše probíhalo normálně, karta i stvrzenka vyjely ven, jen peníze nikde, i když byl na displeji nápis, ať si je odeberu. Koukal jsem jako tele, ale peníze neviděl, stejně tak ani otvor, ze kterého měly vylézt,“ přiblížil. Až při podrobné kontrole bankomatu zjistil, že na původní dvířka nalepil někdo druhá, falešná.

Muž nezaváhal a zavolal policisty. Po odstranění lišty pak našli na její spodní straně oboustrannou samolepku a na ní přilepené peníze.

Jenže jako on se podle Ihnáta řada lidí nezachová a o peníze nenávratně přijde. „Pachatelé čekají poblíž bankomatu na to, co udělá klient. V případě, že jen na chvíli od přístroje odejde, zloděj v rychlosti lištu sloupne a mizí i s penězi,“ podotkl policista.

Anketa

Měli jste už někdy problémy při výběru peněz z bankomatu?
Ano, byl/a jsem dokonce okraden/a
2,7 %
Ano, bankomat mi peníze nevydal vůbec/ nevydal správně
7,5 %
Ne, a přitom z bankomatu vybírám často
66,8 %
Ne, bankomaty skoro nepoužívám
23 %
Celkem hlasovalo 10299 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám