Hlavní obsah

Zloději kovů jsou jako kobylky a z trestů si nic nedělají

Právo, Jindřich Ginter

Zloději kovů kradou už tak, jako když kobylky pořádají hladové nálety. Kabely ze signalizací a telekomunikací, poklopy, okapy, střechy. Ve velkém. Většinou jim policie prokáže jen zlomek toho, co nakradou, a tak bývají vyšetřování na svobodě a z případných trestů si hlavu moc nelámou. Hlavně mají ochotný odbyt, kde se nikdo na nic neptá – výkupny. Například na Opavsku se vlámali první srpnový den dokonce už i do márnice kostela v obci Radkov.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sběrna kovů (ilustrační foto)

Článek

Nic hodnotného zde nenašli, a tak rozrazili dveře rovnou do kostela, odkud si odnesli deset šestimetrových měděných okapových žlabů za dvacet tisíc korun. Ty zde byly uloženy pro právě probíhající celkovou rekonstrukci.

Zloději mědi ale nepohrdnou ani relativně malým úlovkem. Například na pražských Vinohradech jim na konci července stálo za to ustřihnout jen dva a půl metru hromosvodu i s krytem z činžáku.

Zlodějům kovů, kteří především ohrožují bezpečnost lidí nejen na železnici, ale i chodnících, nahrávají především výkupny, které původ toho, co jim tam kdo doveze, nezajímá. Vykoupí za pár babek i poklopy od kanalizace opatřené názvem a znakem města, takže je očividné, že se jedná o krádež.

Strážci zákona mají smůlu

Policisté jsou však na výkupny krátcí, protože podle odpadového sdružení výrobců elektroniky není u nás legislativa, jež by umožňovala na výkupny si došlápnout.

A tak rovněž 1. srpna, ten samý den, co jedna partička prolézala márnici v Radkově, si jiní zloději z České Vsi na Olomoucku odnesli poklopy a mříže z kanálů v hodnotě 30 tisíc korun. A ve stejný den si ještě odnesli kovovou mříž u silnice v Mikulovicích. Nejspíš už je někde jako kvalitní součást šrotu. Pachatelé jsou neznámí.

Občas se podaří výtečníky nakonec chytit, jako před několika týdny v Prachaticích. Zde čtyři muži demontovali hliníkovou krytinu ze střechy bývalého dětského tábora v Kubově Huti. Přibližně 350 kg hliníkového plechu zpeněžili, kde jinde než ve sběrných surovinách. Škoda: 60 tisíc korun.

Byrokracie pro policisty a přeplněné věznice

Jenže i když proti nim zahájí trestní stíhání, které je plné papírování, tak moc velký trest jim nakonec stejně nehrozí. Podmínka nanejvýše pár měsíců.

Policie ovšem musí na takový případ „vyrobit“ tlustý šanon o stovkách stran s přesnými popisy události, nákresy a záznamy výslechů, ale lapkové bývají stejně stíháni na svobodě. Věznice jsou chronicky přeplněné.

Českokrumlovští kriminalisté například v květnu dopadli dva muže, kteří kradli měď v Horní Plané, Českém Krumlově, v Kájově, v Hluboké nad Vltavou a v Českých Budějovicích. Prokázána jim byla škoda 52 tisíc korun. „Stíhání obou mužů za přečin krádeže je vedeno na svobodě,“ stojí v policejním oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám