Hlavní obsah

Zima klepe na dveře. Jak zkrotit účty za topení?

Právo, Jakub Svoboda

Letošní teplý podzim už pomalu končí, a je tak nejvyšší čas zamyslet se nad možnými úsporami při vytápění bytů a domů. Možností, jak si účty za energie srazit, je celá řada, a nemusí jít přitom nutně o nákladná opatření a čas zabírající řešení, jako je výměna oken, zateplení domu či koupě nového moderního kotle.

Foto: Profimedia.cz

Úsporným chováním lze za sezónu ušetřit i tisíce korun.

Článek

Zateplením obvodových stěn lze podle odborníků ušetřit zhruba 30 procent, zateplením střechy 10 až 15 procent a zateplením podlahy asi pět procent tepla na vytápění. Ne každý si takovou investici může dovolit, tisíce korun však lze za topnou sezónu ušetřit i díky úspornému chování.

Pokud v domě nebo bytě nepobýváte, snižte vždy teplotu topného systému o několik stupňů.

Martin Špaček, Financial Solutions and Services

„Topná tělesa je vhodné umístit pokud možno pod okna. Teplo stoupá vzhůru a mísí se se studeným vzduchem, který sálá od okna. Radiátory by se v době topení neměly překrývat závěsy – teplo odchází oknem, a ne do místnosti. Pokud v domě nebo bytě nepobýváte, snižte vždy teplotu topného systému o několik stupňů,“ nabízí pár praktických rad Právu Martin Špaček ze společnosti Financial Solutions and Services, provozovatele portálu Sfinance.cz.

Důležité je podle něj místnosti zbytečně nepřetápět. „Každým zbytečným stupněm navíc zvyšujete spotřebu přibližně o šest procent,“ upozorňuje Špaček.

Jak dodává, topnou soustavu je dobré úplně nevypínat ani tehdy, kdy rodina odjíždí na několik dní mimo domov. „Objekt vychladne a následný tepelný náběh po příchodu domů trvá déle a zvyšuje spotřebu,“ vysvětluje.

Porovnejte si ceny

Určitě se podle něj vyplatí si čas od času porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů energie a v případě nalezení výhodnější dodavatele změnit. „Zpravidla to ušetří tisíce, na internetu to přitom zabere 15 minut,“ konstatuje Špaček.

Nejpohodlnějším způsobem vytápění se snadným ovládáním a regulováním je topení elektřinou, je však poměrně drahé. Plyn je obecně méně dostupný než elektřina, jde ovšem o levnější způsob vytápění.

Výměna starého plynového kotle za nový moderní se projeví v úspoře finančních prostředků v řádu mnoha tisíců korun. „Konstrukčně zastaralé kotle jsou nehospodárné a nezanedbatelná část vyprodukovaného tepla uniká komínem či do vnějšího prostoru,“ podotýká Špaček.

Ekologický a moderní způsob vytápění nabízí tepelné čerpadlo. Je vhodné pro novostavby, ale využít se dá i ve starších zrekonstruovaných domech. S tepelným čerpadlem lze ušetřit až dvě třetiny nákladů proti přímotopům. Pokud tedy elektřinou protopíte třeba 50 000 korun ročně, může roční úspora u tepelného čerpadla znamenat třeba až 33 000 korun.

Nejlevněji vytopí dřevo, uhlí a tepelné čerpadlo  

Proti plynu ušetříte s tepelným čerpadlem zhruba polovinu nákladů. Vytápění tuhými palivy či dřevem vychází cenově podobně jako vytápění tepelným čerpadlem. S ním je také možné ušetřit 40 až 80 procent nákladů na vytápění a ohřev teplé užitkové vody.

Nevýhodou tepelných čerpadel je stejně jako u solárních systémů vysoká pořizovací cena s dlouhou návratností investice. Ta bývá v řádu statisíců korun a je výrazně vyšší než v případě kondenzačního plynového kotle. Moderní kotle na plyn dokážou zajistit až třetinovou úsporu, jejich pořizovací cena je však okolo padesáti tisíc korun.

Na statisíce přijde i zateplení budovy. Podle mluvčí skupiny ČEZ Barbory Půlpánové tím lze ušetřit 15 až 60 procent nákladů na vytápění. „Ne každý má však byt v zatepleném domě a ne každý majitel rodinného domu si může zateplení dovolit. Výrazných úspor energie lze ale dosáhnout i bez něj. Pokud bydlíte v nezatepleném domě, můžete například až pětinu nákladů na vytápění ušetřit zasklením lodžie. Zasklená lodžie snižuje průvan a vytváří další tepelnou bariéru, která snižuje úniky tepla ven,“ radí Půlpánová.

Šetří i větrací jednotky

Také je ale možné ušetřit část tepla, které z domu uniká větráním. „Poměrně levně, za cenu do 10 tisíc korun, je možné pořídit si ostrovní větrací jednotku s opětovným využitím tepla odpadního vzduchu (tzv. rekuperace). Tato jednotka se instaluje do obvodové stěny, nejsou k ní potřeba žádné rozvody,“ vysvětlil energetický odborník ze sdružení inspektorů nemovitostí Nemopas Tomáš Kupsa.

„Jednotka zajistí přívod čerstvého venkovního vzduchu do místnosti, kde je instalována. Tento vzduch se předehřívá od vzduchu odpadního, z něhož lze získat až sedmdesát procent tepla,“ dodal.

Tipy, jak ušetřit

* Reflexní fólie za topením zabrání tepelné ztrátě.

Nalepte za topení reflexní fólii. Odrazí do místnosti teplo, které by jinak skončilo ve zdi. Zejména pokud nemáte zeď jinak izolovanou. Ročně vám ušetří i několik set korun. Místnost pak vytopíte na požadovanou teplotu i s nižším stupněm.

* Izolujte potrubí topné soustavy.

Máte ve sklepě rodinného domu vlastní kotel nebo boiler? Izolujte veškeré potrubí, aby se teplá voda dostala k cíli bez tepelné ztráty. Například na chodbách či v místnostech.

* Snižte topení o jeden stupeň.

Zkuste snížit topení o jeden či dva stupně. Většinou si tohoto zanedbatelného poklesu teploty ani nepovšimnete. Každý zbytečný stupeň navíc totiž zvyšuje spotřebu energie až o šest procent. Zatímco v obývacím pokoji je přiměřeným komfortem teplota 22 °C a v koupelně 24 °C, v ložnici se může pohybovat kolem 18 °C.

* Topná tělesa by neměla být zakrytá.

Topná tělesa nezakrývejte nábytkem, záclonami, oblečením ani ničím jiným. Jsou to totiž překážky, které brání teplu dostat se do místnosti. Bez nich se teplo rovnoměrně rozloží po místnosti, nebudete muset přetápět, a tak ušetříte. Přesunutí křesla o metr dál od radiátoru nebo vyhrnutí závěsů mohou znamenat až 10% úsporu za vytápění.

* Zeslabte topení, nevypínejte ho zcela.

Jste-li z domu celý den, snižte topení na 17 °C, při odjezdu na dovolenou na 15 °C. Nevypínejte topení úplně – pokud objekt zcela vychladne, jeho následné vytopení trvá déle, zvyšuje spotřebu a stojí více peněz.

* Radiátory umístěte pod okna.

Prostor před oknem bývá nejstudenější v místnosti, proto je vhodné právě pod něj umístit radiátor. Teplý vzduch se smísí se studeným, a v místnosti tak bude rovnoměrná teplota. Díky tomu nebudete muset topit víc, než je třeba, a ušetříte.

* Izolujte dřevěná okna a dveře.

Dřevěná okna jsou krásná, ale příliš netěsní. Po čase se vždy zkříží a vzniknou mezery. Izolujte je izolačními páskami, které zabrání unikání tepla. Nejefektivnějším řešením z hlediska izolace je však vyměnit dřevěná okna za plastová. Dobře utěsněte i vstupní dveře nebo i dveře do sklepa či na půdu. Stačí například vyměnit práh za vyšší a do rámu dveří nalepit pěnové či gumové těsnění. Na spodní hranu dveří můžete připevnit těsnicí lištu s kartáčkem.

* Větrejte krátce a intenzívně.

Dlouhé větrání pootevřenými okny způsobuje velkou tepelnou ztrátu. Proto okno otevřete co nejvíce dokořán, aby se vzduch rychle vyměnil. Zdi nestihnou vystydnout a topení je nebude muset znovu ohřívat.

* Nainstalujte komínový nástavec.

Na svém domě nebo chalupě můžete instalovat komínový nástavec. Zlepšíte tak tah komínu, bezpečnost jeho provozu a můžete ušetřit až čtvrtinu nákladů na vytápění. Jeho pořizovací cena se přitom pohybuje v řádu tisíců korun. Pozvěte si také kominíka na vyčištění komína a kouřovodu.

* Dejte na zimu koberce.

V zimě lze podlahu alespoň částečně zateplit i tím, že na ni umístíte koberec, a to i v případě, že máte plovoucí podlahu nebo dlažbu. Podlahářské firmy také nabízejí speciální podložky pod koberce.

* Změňte dodavatele energie.

Účet za energie zpravidla nejvíce snížíte změnou dodavatele. Rozdíly v cenách jednotlivých dodavatelů jdou totiž do tisíců. Ceny si lze porovnat na cenových kalkulačkách, například na portálu Sfinance.cz.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám