Hlavní obsah

Ženu drtí statisícová exekuce kvůli ukradené občance

Právo, Jindřich Ginter

Začalo to nevinně. Jedním ukradeným občanským průkazem a jízdami načerno. Revizoři si ale opakovaně nevšimli, že mají v ruce kradený doklad totožnosti, a tím pro Jaroslavu Čihákovou z Prahy, ukrývající se navíc před násilnickým mužem, začal nevídaný tanec.

Článek

Má v exekuci platit dopravnímu podniku bezmála sedm set tisíc za čtyři desítky černých jízd, jichž se prokazatelně nedopustila. Zatím jí nepomohly ani žaloby k soudu.

Před lety jí někdo ukradl občanku. Sice to policii nahlásila, ale někdo její občanku předkládal revizorům. Ti sekali pokuty jako na běžícím pásu. Nikdo je neplatil ani se proti nim nebránil.

Zásadní problém je totiž v tom, že paní Čiháková byla kromě toho obětí domácího násilí, skrývala se, a nenechala si tudíž zřídit náhradní doručování ze strachu, že by ji muž našel.

Takže prošvihla všechny výzvy od dopravního podniku, exekutorů i odvolací lhůty v rozsudcích soudu zasílaných na adresu, kde kvůli násilnickému bývalému partnerovi nepobývala. Nikde nenahlásila své nové bydliště.

Bez pardonu

Veškerá rozhodnutí soudu a desítky exekucí tak nabyly bez pardonu účinku jako u skutečných dlužníků nepřebírajících poštu.

Zkrátka vůbec nevěděla o tom, že si někdo načerno jezdí na její ukradenou občanku.

Černé jízdy vedené na Čihákovou, které jsou již v exekuci, dopravní podnik stornovat nehodlá, přitom to byli právě jeho revizoři, kteří opakovaně nepoznali, že se jim cestující – pachatel prokazuje kradenou občankou.

„Lze v případě, kdy zloději nasekají dluhy na ukradené doklady a bezúhonnému člověku utečou z pochopitelných zásadních důvodů všechny lhůty pro obranu, ještě vůbec něco dělat?

„Lze podat k soudu návrh na vyslovení neúčinnosti doručení rozsudků z omluvitelného důvodu (například domácí násilí) nebo nesprávného doručení. Tím se může otevřít soudní proces, byť předtím minuly všechny lhůty pro obranu, a tak se vyvázat z pozice dlužníka. Když postižená osoba prokáže, že dlužníkem nebyla ona, ale neznámý pachatel, soud žalobu proti ní zamítne a exekutor musí exekuci zastavit. Náklady nese oprávněný, tedy například dopravní podnik,“ řekl Právu advokát a náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Šest měsíců marné obrany

Tak snadné to ale v praxi není. Poté, co na začátku listopadu o případu paní Čihákové informovalo Právo a Novinky.cz, se jí bezplatně ujala advokátní kancelář Adam Batuna Legal. Byť je už pod ochrannými křídly renomovaných právníků a od té doby již uběhlo přes půl roku, paní Čiháková je přesto stejně teprve na začátku záchrany před totální zkázou.

„Podali jsme 41 žalob pro zmatečnost, v jejichž rámci jsme požádali o odklad vykonatelnosti předešlého rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2. Soud nám ale vyměřil soudní poplatek ve výši pět tisíc korun za jednu žalobu pro zmatečnost,“ napsala Právu právnička Magda Kalivodová z Adam Batuna Legal.

Jedna kauza, 41 spisů

Tolik žalob musela advokátní kancelář podat, protože na každou černou jízdu vedenou na občanku paní Čihákové se vede zvláštní spis. Je jich 41. Případy se neslučují v jeden, byť věřitel, a v tomto případě oběť, jsou totožní. A tak soud chce po Čihákové na poplatcích 205 tisíc jen za to, aby se vůbec mohla bránit proti exekucím ve výši téměř 700 tisíc, za které nemůže. „Snažím se vydržet, i když jsem do toho přišla o práci,“ napsala Právu Čiháková.

„Požádali jsme soud o přiznání osvobození od soudních poplatků s ohledem na tíživou finanční situaci paní Čihákové. Soud nám žádost o přiznání osvobození od soudních poplatků zamítl společně s návrhem na odklad vykonatelnosti,“ shrnuje dosavadní katastrofální situaci Kalivodová. Jinými slovy i soud, stejně jako dopravní podnik a exekutoři, trvá na tom, aby žena platila statisíce, i když černé jízdy nespáchala a nemohla se včas bránit.

„Podali jsme odvolání,“ nevzdávají se právníci v Adam Batuna Legal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám