Hlavní obsah

Zálohy za energie nesnižujte, kvůli nedoplatkům se zadlužíte

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mírná zima způsobila, že domácnosti neprotopily tolik peněz jako v předchozích letech. Mnohé energetické společnosti upravují výše pravidelných měsíčních záloh podle vývoje spotřeby a často tak letos přistupují k jejich značnému snižování na další období, které ovšem může být výrazně chladnější. Pokud na to kývnete, může být pro vás snížení zálohy skrytou pastí.

Foto: Profimedia.cz

Minulá zima byla teplá, lidé za spotřebovaný plyn i elektřinu ušetřili.

Článek

Nečekaně vysoké vyúčtování za energie vám pak může způsobit díru do rodinného rozpočtu a stát se důvodem pro zadlužení.

Na mírnou zimu nelze spoléhat

Uplynulá mírná zima ušetřila lidem v peněženkách tisíce korun, protože snížila účet za spotřebovaný plyn a elektřinu. Dodavatelé energií vraceli spotřebitelům na přeplatcích i několikatisícové částky a lidé platící během roku menší zálohy obdrželi vyúčtování s nižšími nedoplatky.

Ovšem spoléhat se na stejný vývoj počasí v nadcházejícím roce není racionální. Teplá zima se nemusí opakovat a nedoplatek za spotřebovanou energii se pak může vyšplhat do závratných výšin. Buďte obezřetní a zajímejte se o to, jakým způsobem váš dodavatel energií upravuje výši záloh, a včas reagujte.

Snížená záloha může způsobit nedoplatek

Pokud máte nastavenou zálohu, například dva tisíce korun, a dodavatel vám ji sníží na 1500 korun, je ušetřená pětistovka sice příjemná, ale v případě tužší zimy a výrazně vyšší spotřeby energie vám může přijít nedoplatek i deset tisíc korun. Pro rodinu, která nedisponuje dostatečnými rezervami, to pak znamená významný zásah do jejího rozpočtu.

V případě snížení záloh a příchodu tuhé zimy se riziko vysokých nedoplatků nejvíce dotýká lidí, kteří vytápějí rodinné domy plynem. Právě jim vracely energetické společnosti řádově desítky tisíc korun. Oni mohou být také ti, kteří budou muset tyto velké částky v příštím zúčtovacím období doplácet.

„Zálohy za elektřinu nebo plyn zasahují každý měsíc do rodinných financí. I proto se instinktivně bráníme jejich navýšení. Je více než žádoucí překonat pocit, že to 'nějak zaplatíme' a raději si měsíčně o něco připlatit než hradit jednorázově sumu, se kterou nepočítáme,“ upozornil Novinky.cz Martin Hubáček ze společnosti APS Holding zabývající se správou pohledávek.

Lidé často nedoplatky řeší mikropůjčkami

Mnoho lidí nemá vytvořenou dostatečnou finanční rezervu, která by jim vykryla nárazové výdaje. V případě, že se objeví neočekávaná situace, sáhnou po takzvaných mikropůjčkách. Roztočí tak dluhovou spirálu, kdy nesplácení jednoho závazku vede k čerpání dalších půjček.

Mikropůjčky jsou obvykle půjčovány na krátké období při poměrně vysokém úroku. Rodina, která sáhne po několikatisícové půjčce, obvykle není v dohledné době schopná tento úvěr splatit. Naskakují úroky a dlužná částka ubývá jen velmi pomalu.

„Doporučujeme ponechat výši záloh za teplo na úrovni z let, kdy byla zima výraznější,” doplnil Martin Hubáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám