Hlavní obsah

Zájem prodat nemovitost v Česku roste, lidé se obávají poklesu cen

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová krize výrazně poznamenala i tuzemský realitní trh. Kvůli zastavení služeb typu Airbnb se uvolnily tisíce bytů, což ovlivnilo i ceny pronájmů, které šly, především pak v Praze, razantně dolů. Napříč trhem se očekává i pokles cen nemovitostí, mnozí lidé tak nyní řeší prodej svých bytů či domů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tisíce nemovitostí kvůli dočasnému zastavení krátkodobých pronájmů přes služby Airbnb či Booking nyní zejí prázdnotou. Vzhledem k tomu, že mnozí jejich majitelé si je koupili jako investici a často na jejich pořízení čerpali hypotéku, kvůli výpadku příjmu z pronájmu se tak mohli dostat do finančních problémů.

Možnost uvolnění krátkodobých pronájmů je zatím v nedohlednu, pro některé majitele tak může být řešením prodej. „Začínají se ozývat majitelé s možností prodeje těchto nemovitostí. Byty nemají vytížené a zvažují, že by vše prodali, aby měli finanční rezervu,“ uvedla pro Právo Andrea Daňhelová z Fincentrum Reality.

Prázdné byty srážejí cenu nájemného, někdy i o víc než 10 tisíc

Koronavirus

Vlastníci bytů či domů se také obávají poklesu cen nemovitostí, což ostatně připouštějí i mnozí odborníci. S nižšími cenami bytů je tak třeba do budoucna počítat, především pak v méně atraktivních lokalitách, na perifériích měst či na sídlištích.

„Dá se očekávat, že ceny bytů půjdou v řádech jednotek procent dolů. Za jak dlouho se tak stane, nezávisí na realitním trhu jako takovém, ale obecně na ekonomice. Ceny domů si v zajímavých lokalitách své ceny udrží, v méně atraktivních lokalitách by za nějakou dobu mohlo dojít k mírnému poklesu v řádech jednotek procent,” uvedla pro Právo Hana Kořínková ze serveru Sreality.cz.

Budou banky zlevňovat hypotéky? První už sazby snížily

Finance

„Počítáme-li s podobným scénářem jako v roce 2008 a 2009, čekáme pokles cen nemovitostí. Ceny se budou propadat pravděpodobně rok nebo dva. Zatím odhadujeme, že nakonec klesnou o 15 procent oproti dnešku, ale propad může být i hlubší,” zmínil Vladimír Zuzák ze společnosti Maxima Reality.

Jak dále dodal, ekonomická krize vždy nejvíc zasáhne byty, kde odborníci očekávají nejdramatičtější pokles i tentokrát. „Významně klesnou i ceny domů, nejméně zasažené budou zřejmě pozemky,” doplnil.

S prodejem nečekejte, radí odborníci

Realitní kanceláře se v současné době setkávají s dotazy majitelů nemovitostí, kteří o prodeji uvažují a řeší, kdy je ta nejvhodnější doba. Podle odborníků není třeba na nic čekat a realizovat tedy prodej co nejdříve.

„Realitní trh reaguje vždy se zpožděním. Proto nás teď čekají zhruba tři měsíce stagnace, kdy je možné ještě prodat za stávající vysoké ceny. Pak teprve začnou ceny klesat,” doporučil Zuzák.

Sazby hypoték mohou jít na historické minimum

Finance

„Doporučil bych těm, kteří chtějí prodat, aby tak učinili, protože je pravděpodobné, že se nabídka bytů brzy zvýší a tím vzroste konkurence pro prodejce. Kdo připraví nemovitost k prodeji nyní, bude mít náskok před ostatními, kteří zatím vyčkávají,” potvrdil i Jan Hrubý ze společnosti RE/MAX.

S nákupem nemovitostí Češi vyčkávají

Češi podle informací, které realitní kanceláře Právu poskytly, naopak s koupí nemovitostí zatím čekají. Jednak počítají s poklesem cen, zároveň s koupí otálejí i kvůli připravovanému návrhu ministerstva financí se zrušením daně z nabytí nemovitých věcí.

Skončit má daň z nabytí nemovitosti i odečty hypoték

Finance

„Nejistá situace kolem návrhu na zrušení daně z nabytí nemovitostí ovlivňuje zájem lidí koupit si nemovitost, a proto nyní vyčkávají,“ uvedl Zuzák. Podle jeho názoru by totiž případné zrušení daně mohlo pomoci rozpohybování trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám