Hlavní obsah

Zájem o životní pojištění dál upadá

Právo, Jakub Svoboda

Tuzemský pojistný trh v letošním prvním pololetí nepatrně vzrostl. Podle České asociace pojišťoven (ČAP) se předepsané pojistné zvýšilo meziročně o 200 miliónů korun, tedy o 0,3 procenta na 59,6 miliardy korun. Asociace však současně upozornila na zrychlující se úbytek počtu platných smluv životního pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Za letošní první pololetí se celkový kmen snížil o 172 tisíc pojistných smluv, což téměř odpovídá úbytku smluv životního pojištění za celý předchozí rok (pokles o 207 tisíc smluv),“ upozornila ČAP v tiskové zprávě.

Důvodem může být podle ní změna podmínek daňové uznatelnosti životního pojištění na začátku letošního roku. U životního pojištění mohou Češi nově využívat daňové zvýhodnění pouze tehdy, pokud peníze vyberou až po 60 letech věku, jejich smlouva trvala déle než pět let a zároveň bude ve smlouvě zakotveno, že neumožňuje mimořádné výběry.

Vláda tak chce zabránit tomu, aby nebylo možné peníze vybírat během trvání pojištění a lidé si vytvářeli finanční rezervu na stáří. Smluv o životním pojištění bylo podle ČTK letos v březnu celkem 3,46 miliónu, přičemž benefit daňového odpočtu byl využíván u více než 370 tisíc smluv. Ne všechny smlouvy ale umožňovaly mimořádné výběry.

Koncem března vypršel termín, dokdy se lidé museli rozhodnout, zda dávají přednost zachování daňových výhod před možností předčasného výběru peněz z pojistky.

Lepší výsledek díky pojištění aut

Zájem o životní pojištění mohou podle ČAP srážet i vyhrocené diskuse kolem legislativního vývoje. Konkrétně jde o spory kvůli plánované regulaci provizí pojišťovacích zprostředkovatelů mezi prodejci a pojišťovnami.

„Celkový vývoj je tažený dynamikou v neživotním pojištění, kde došlo k navýšení o 3,2 procenta. V životním pojištění, které bylo po několik let stabilizujícím segmentem, se naopak prohloubil pokles na čtyři procenta,“ informovala ČAP.

Předepsané pojistné u životního pojištění kleslo meziročně téměř o miliardu korun na 22,4 miliardy korun. Enormní pokles postihl produkty s jednorázovým pojistným, kde se pojistné meziročně snížilo o 33 procent.

Naopak neživotní pojištění posílilo o 1,14 miliardy Kč. A to přesto, že se ve srovnání s loňskem podle ČAP oslabila dynamika v povinném ručení. I tak předepsané pojistné za povinné ručení vzrostlo za pololetí o 1,5 procenta.

U havarijního pojištění stouplo předepsané pojistné o 4,4 procenta. Podobně posílila podnikatelská pojištění.

„Zlepšování výsledků lze se zpožděním přičíst ekonomickému oživení v České republice, jež se projevuje vyšší dynamikou nákupů nových a dražších vozidel i vyššími investicemi a zájmem o pojištění ze strany podnikatelských subjektů,“ dodala asociace.

Anketa

Má smysl platit si životní pojištění?
Ano
17 %
Ne
83 %
Celkem hlasovalo 3110 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám