Hlavní obsah

Začátek léta přinesl další pokles úrokových sazeb na spořicích účtech

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyplatí se vůbec ještě zhodnocovat peníze na spořicích účtech? Napadne jistě každého, kdo se podívá na současné úrokové sazby. Většina z nich se totiž pohybuje pod hranicí jednoho procenta. Navíc s nástupem prázdnin některé banky své sazby ještě snížily.

Foto: Profimedia.cz

Snižování úrokových sazeb na spořicích účtech pokračuje.

Článek

Zatímco například Raiffeisenbank, Česká spořitelna či třeba Sberbank na výši úrokových sazeb již několik měsíců nesáhly, Equa bank, Komerční banka, mBank či Fio banka sazby snížily. A během léta můžeme očekávat i další pokles úroků.

„Už po březnové vlně snižování úrokových sazeb na trhu jsme klientům v pravidelných přehledech spořicích účtů psali, že i my budeme muset úrok snížit. Slíbili jsme jim ale, že se pokusíme snížení oddálit aspoň o měsíc. Nakonec se nám to podařilo posunout o tři měsíce a během léta pravděpodobně k mírnému snížení dojde,” uvedl pro Právo Vladimír Komjati z Air Bank.

V blízké budoucnosti zvažují změnu u jednoho z parametrů úrokové sazby spořicích účtů i v ČSOB, jak Právu potvrdila tisková mluvčí banky Pavla Hávová.

Splňte podmínky, dosáhnete na nejvyšší úrok

Už dávno neplatí, že banky veškeré úložky na nabízených spořicích účtech zhodnocují stejnou úrokovou sazbou. Prakticky u všech bank se setkáte s různými pravidly, kterými podmiňují připsání úroků. Například v on-line bance Zuno vám v daném měsíci připíší u Spoření Plus roční úrok 1,5 procenta pouze v případě, že v konkrétním měsíci nic z účtu nevyberete.

S podobným přístupem se setkáte i u České spořitelny, kde mají klienti nárok na bonus 0,6 procenta k základní sazbě, pokud během daného čtvrtletí nesníží zůstatek.

GE Money Bank si podmiňuje připsání nejvyšších úroků jen tehdy, zřídíte-li si ke spořícímu účtu zároveň běžný účet, na který vám bude chodit alespoň sedm tisíc korun měsíčně. Také u Raiffeisenbank vám na účet eKonto Komplet nebo Mini musí každý měsíc přijít alespoň 15 tisíc korun a zároveň musíte provést tři platby v měsíci, pokud chcete získat bonusový úrok jedno procento k základní sazbě 0,5 procenta.

„Pro získání zvýhodněné úrokové sazby je třeba měsíčně kartou zaplatit minimálně čtyři tisíce korun, přičemž platby kartou k účtu mKonto, eMax a mKreditkou se sčítají,” přiblížila Právu podmínky v mBank její mluvčí Ivana Vejvodová.

Další z celkem nepříjemných věcí, na které klienti u mnoha spořicích účtů narazí, je takzvané pásmové úročení. To znamená, že se úrokové sazby u jednoho spořicího produktu liší podle nastavených pásem výše zůstatku. Setkáte se s ním téměř u všech bank.

Nejvyšší výnos u Sberbank

Pro představu, jakou sazbou se vám budou úročit různé výše vkladu na spořicích účtech, jsme pro vás ve spolupráci s bankami připravili jejich přehled.

V současné době nejvyšší sazbou se klienti setkají u Sberbank. Banka nabízí 1,63 procenta pro úložky do 149 999 korun, úroky připisuje čtvrtletně. Vše nad tuto hranici pak úročí sazbou 0,63 procenta.

Přehled úrokových sazeb na spořicích účtech
BankaProduktÚroková sazba (v %)  pro vklad
100 tisíc korun250 tisíc korun
Air BankSpořicí účet1,3 (1)
Česká spořitelnaInternetové spořeníaž 1,1 (2)
ČSOBSpořicí účet s prémiíaž 0,9 (3)
EraEra červené konto1
Equa bankSpořicí účet1
Fio bankaFio konto0,4
GE Money BankSpořicí účet Genius 70,8 (4)0,8 a 0,2 (5)
ING BankING Konto1
Komerční bankaSpořicí konto Bonus0,35
LBBW BankSpořicí účet Garant1,1
mBankeMax Plus1,4 (6)nenabízí (7)
RaiffeisenbankeKonto Flexiaž 1,5 (8)
SberbankSpořicí účet1,63 (9)1,23 (10)
UniCredit BankSpořicí účet Prima0,7
WüstenrotSpořicí účet Haž 1,4 (11)
Zuno bankSpoření Plus1,5 (12)
Zdroj: banky; Poznámky: údaje platné k 1. 7. 2014; (1) od 1. srpna 2014 od 250 tisíc korun nižší sazba (nyní 0,5 %) pro klienty, kteří si účet zřídili od 1. 2. 2014; (2) základní sazba 0,5 % a bonus 0,6 %, pokud se nesníží zůstatek; (3) základní sazba 0,4 % + prémiová sazba 0,5 %; (4) do 100 tisíc Kč; (5) 0,8 % do 100 tisíc Kč, 0,2 % nad 100 tisíc Kč; (6) účet jen pro vklady do 100 tisíc korun; (7) event. spořicí účet eMax - úroková sazba 0,05 %; (8) základní sazba 0,5 %, bonus 1 %; (9) do 149 999 Kč; (10) do 149 999 Kč sazba 1,63 %, od 150 tisíc Kč sazba 0,63 %; (11) zákl. sazba 1 %, bonus od 0,1 do 0,4 % podle délky fixace vkladu; (12) úrok v měsíci připsán, pokud nedojde k převodu peněz z účtu

Anketa

Máte spořicí účet?
Ano
73 %
Ne
27 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1651 čtenářů.

Reklama

Související články

Kdo letos spořil v bance, většinou prodělal

Peníze uložené na spořících a termínovaných účtech v bankách a v penzijních fondech bez započtení státní podpory letos často ani nepřevyšovaly inflaci, která...

Výběr článků

Načítám