Hlavní obsah

Za zranění padajícím ledem nebo na kluzkém chodníku můžete dostat peníze

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny začínají registrovat první žádosti o odškodnění od lidí, kteří uklouzli a zranili se nebo na ně spadl led ze střech. „Začínají se také objevovat i první škody z tíhy sněhu a pojistné události, jejichž příčinou byl mráz. V obou případech jde zatím o výplaty ve stovkách tisíc korun,“ oznámila zatím jako první z velkých pojišťoven Allianz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Klouže to!

Článek

Kdo má platit, když se zraníte na neodklizeném chodníku? Obecní úřady a magistráty musí mít sjednané odpovědnostní pojištění, stejně jako by ho měli mít třeba majitelé rodinných domů - pojištění odpovědnosti bývá součástí pojištění domu a domácnosti.

„Pokud se chodec zraní na neupraveném chodníku, musí o tom informovat správce této komunikace, tedy obecní či městský úřad nebo magistrát (či výjimečně soukromého vlastníka) a ten pak případ oznámí pojišťovně jako svoji pojistnou událost,“ radí Václav Bálek z Allianz.

Musíte mít záznam od lékařů nebo od policie

V zájmu poškozeného je nutné mít důkaz o tom, co, kdy a kde se stalo.

„Postačí svědecké výpovědi, lékařský záznam ze záchranky, případně zápis městské policie. Pojišťovna pak už zpravidla komunikuje přímo s poškozeným, ačkoliv nejde o jeho pojistnou událost, ale o pojistnou událost toho, kdo ji oznámil ze svého odpovědnostního pojištění,“ vysvětluje Bálek.

Po oteplení začal v úterý ze střech padat sníh a led a následky těchto škod rovněž kryje pojištění odpovědnosti majitelů domů. "Jde o případy, kdy sníh nebo rampouchy zraní lidi nebo poškodí vozidla zaparkovaná před budovami," připomněla Allianz.

Rovněž další pojišťovny jsme požádali o aktuální údaje o škodách na zdraví a majetku kvůli sněhu a ledu, jejich odpovědi očekáváme.

Reklama

Výběr článků

Načítám