Hlavní obsah

Za pomůcky do školy utratí rodiče letos šest miliard korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Výdaje za školní pomůcky i kroužky opět výrazně zamávají s rodinným rozpočtem mnoha českých domácností. Za nákup nezbytné školní výbavy pro jednoho školáka či studenta vydají rodiče v průměru tři tisíce korun. Návrat dětí do škol tak vytáhne z rodinných rozpočtů celkem téměř šest miliard korun. Tím ale výdaje nekončí, s úhradou mimoškolních aktivit se celkové výdaje vyšplhají až na 15 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Celková částka se pochopitelně mění v závislosti na věku dítěte. Vybavení dětí na prvním stupni přijde rodiče levněji než potomků navštěvujících druhý stupeň, či dokonce střední nebo vysokou školu.

Nákupem to nekončí

„Za žáka na prvním stupni zaplatí rodiče na začátku školního roku v průměru dva a půl tisíce korun, u dětí navštěvujících druhý stupeň je částka o 800 korun vyšší,“ vysvětlil Tomáš Černý ze společnosti Provident Financial, která ve spolupráci s agenturou NMS Market Research mapovala útraty českých domácností za školní vybavení.

V případě středoškoláků podle Černého dosahují náklady 3700 korun, u vysokoškoláků 5100 korun.

„Syn od září nastoupí na střední školu, a zatímco v posledních dvou letech základky jsme za vybavení do školy příliš neutratili, teď už nás nákupy přišly na téměř tři tisíce. A to nemáme zdaleka všechno, další výdaje nás čekají, až škola začne,“ posteskla si matka čerstvého středoškoláka z Liberce.

Letos do základních škol nastoupí více než 900 tisíc školáků, střední školy pak bude navštěvovat přes 400 tisíc studentů, počet vysokoškoláků je zhruba 300 tisíc.

Jejich rodiče čekají nemalé výdaje i v následujících měsících. Platby za školy v přírodě, lyžařské zájezdy či mimoškolní aktivity dětí z jejich peněženek vydolují další tisíce. Podle jejich odhadu se budou útraty za věci související se školní docházkou pohybovat v průměru kolem deseti tisíc korun, náklady za kroužky pak pro dítě dosáhnou v průměru 5560 korun za rok.

Počet žáků a studentů v českých školách

  • Základní školy: 926 000 žáků
  • Střední školy: 422 000 studentů
  • Konzervatoře: 4 000 studentů
  • Vyšší odborné školy: 20 000 studentů
  • Vysoké školy: 299 000 studentů

Zdroj: Provident

„Když vezmeme v potaz, kolik žáků a studentů navštěvuje jednotlivé typy škol a tento počet vynásobíme výdaji spojenými se začátkem školního roku, pak můžeme konstatovat, že Češi utratí dohromady 5,82 miliardy korun, což s ohledem na výkon české ekonomiky představuje 0,11 procenta HDP,“ uvedl Černý.

„Pokud bychom k této sumě připočetli náklady na mimoškolní aktivity, dostáváme se na částku 15,1 miliardy korun, tedy 0,29 procenta HDP,“ dodal Černý.

Pro prvňáčky většinou z e-shopů

Data nákupního rádce Zboží. cz ukazují, že stále více rodičů pořizuje výbavu pro své děti, které do školních lavic usednou letos poprvé, na internetu.

I přesto, že se mnozí snaží využít různých slev v jednotlivých e-shopech, školní pomůcky je přijdou v průměru na tři tisíce korun, přičemž nejlevnější varianta nákupu přijde zhruba na dva tisíce korun, nejdražší stojí víc než pět tisíc korun.

„Prodej pro prvňáčky prostřednictvím internetu se v posledních letech zvyšuje. Pokud srovnáme zájem nakupujících meziročně, nejvíce se zvedl zájem o sety školních potřeb, a to hned o 69 procent,“ upřesnil pro Právo Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz.

Na zvýšené nákupy školních pomůcek jsou už několik týdnů připravené i velké obchodní řetězce. Jak ale doporučují odborníci z portálu s akčními letáky Kupi.cz, s nákupem se vyplatí ještě trochu počkat.

Výše průměrné slevy se podle dat Kupi.cz každoročně téměř nemění, bývá zhruba třetinová, ale běžné ceny sledovaného zboží se zvyšují.

Pokud si lidé počkají na nejnižší ceny ve slevě, vyjde je výbava pro školáka na 2244 korun, v roce 2017 zaplatili za stejnou výbavu 1683 korun. „Letos tedy výbava v řetězcích oproti loňskému roku podraží o 25 procent,“ upozornil Petr Miklík, marketingový manažer Kupi.cz.

Anketa

Kolik korun pravděpodobně utratíte za školní pomůcky pro jedno dítě?
Do 1000 Kč
32 %
Od 1001 do 2000 Kč
11,2 %
Od 2001 do 3000 Kč
9,6 %
Od 3001 do 4000 Kč
4,8 %
Od 4001 do 5000 Kč
0,8 %
Více než 5000 Kč
41,6 %
Celkem hlasovalo 125 čtenářů.

Reklama

Související články

Škola je za dveřmi, rodiče vydají tisíce

Konec prázdnin a začátek školního roku patří v mnoha českých rodinách mezi nejnáročnější finanční období roku. Nejinak tomu bude i letos. Rodiče musejí počítat...

Výběr článků

Načítám