Hlavní obsah

Vystrašení taxikáři radši vozí jen drobné, tržby ukrývají do bankomatů

Právo, Jindřich Ginter

Čím dál tím více taxikářů se bojí přepadení a u sebe raději vozí už jen pár stovek, a tak když platíte dvoutisícovkou, musí se někde zastavit a rozměnit. Tržby i několikrát za směnu totiž dávají do vkladových bankomatů, jejichž počet banky za poslední tři roky znatelně zvýšily.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Ještě před lety jsem u sebe nad ránem měl třeba deset tisíc korun. Nebylo je ani kam schovat. Teď ale ta možnost už je. Jak mám u sebe dva tři tisíce, zastavím se u vkladového bankomatu a peníze jdou hned do bezpečí na účet,“ řekl mi pětačtyřicetiletý pražský taxikář, který ulice hlavního města křižuje noc co noc už bezmála deset let.

Škody z loupeží narostly pětinásobně 

Za celou dobu zažil několik vyhrocených situací s opilými a agresivními zákazníky, ale vyloženě zbraň u spánku naštěstí neměl.

„Člověk nikdy neví. Nedávno se to stalo kolegovi. Přitiskli mu nůž na krk. Dal jim všechno, co měl, i když je to chlap jako hora,“ dodal.

Vzpomíná také na kolegu, kterého před 10 lety někdo zastřelil u konečné metra Černý Most. „A nepomohl mu ani černý pásek v karate,“ řekl.

Za přepadení taxikáře hrozí pachatelům až 10 let vězení. Např. v Praze letos chytili dvojici, která se na taxikáře zaměřovala. Nastoupili, nechali auto rozjet, namířili na taxikáře plynovou pistoli, obrali jej o hotovost, chvíli se vozili a pak utekli.

Při páté akci je přepadený taxikář dovezl přímo k hlídkujícímu policejnímu autu. Jen loni bylo policii nahlášeno více než 3200 loupežných přepadení všeho druhu (tedy nejen taxikářů), při nichž lupiči získali přes půl miliardy korun v penězích a věcech.

Z toho se policii podařilo zpět zajistit jen necelých 2,5 miliónu korun. Škody z loupeží tak meziročně pětkrát narostly, neboť v roce 2011 si lupiči přišli „jen“ na necelých sto miliónů.

Vkladových bankomatů je stále více

A tak není divu, že noční tržby nejen z taxíků, ale i z nočních podniků i několikrát po sobě putují po menších částkách do vkladomatů. Nic to nestojí a jsou hlavně ve větších městech už relativně slušně dostupné.

Například Česká spořitelna má vkladových bankomatů po celé republice přes čtyřicet, z toho v Praze deset. Průměrná vložená částka se pohybuje kolem osmi, devíti tisíc korun. Komerční banka disponuje dvěma desítkami vkladomatů, a to v Praze, Brně, Plzni a v Ústí nad Labem.

„Vkladový bankomat umožňuje vklady hotovosti na běžný účet, ke kterému byla vydána debetní karta. Najednou lze vložit až 200 bankovek v maximální hodnotě 300 tisíc korun,“ upřesňuje KB.

Například u ČSOB, která je má v krajských i v některých okresních městech, lze vložit najednou ještě o padesát tisíc korun více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám