Hlavní obsah

Vyšší spotřeba proudu v karanténě zálohy nezvedne

Právo, Martin Procházka

Spotřeba elektřiny v domácnostech se v březnu až květnu, kdy řada lidí pracovala kvůli nouzovému stavu z domova, zvýšila. Lidé se ale kvůli tomu nemusí obávat zvýšení měsíčních záloh.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Spotřeba domácností na distribučním území ČEZ Distribuce stoupla meziročně za období březen až červen v letošním roce přibližně o sedm procent,“ řekl Právu Roman Gazdík, mluvčí společnosti ČEZ, která je zdaleka největším dodavatelem elektřiny zákazníkům na českém trhu.

Tento trend připustil i mluvčí innogy Pavel Grochál. „Obecně se dá očekávat, že především spotřeba elektřiny u domácností v tomto období spíše rostla. Oproti normálu byly doma často celé rodiny, děti i rodiče například intenzivněji používali počítače kvůli výuce a práci z domova,“ řekl Právu Grochál.

Když bude elektřina z nových Dukovan drahá, zaplatí to všichni, plánuje stát

Ekonomika

V Praze málo

Jinde se ale nárůst nekonal. PRE uvedla, že spotřeba elektřiny v hlavním městě zůstala na podobné úrovni. „Podle různých naměřených hodnot z rozpínacích stanic v určitých regionech, například severní sídliště Prahy či oblast Jižního Města nebo Černého Mostu, odhadujeme, že se spotřeba v domácnostech během nouzového stavu nijak zásadně nezměnila. Pokud vůbec došlo k nějakému nárůstu, tak velmi málo,“ sdělil Právu mluvčí PRE Petr Holubec.

Skupině PRE loni mírně klesl čistý zisk, výnosy naopak vzrostly

Ekonomika

Dodavatel E.ON dokonce zaznamenal pokles spotřeby energie. Mluvčí Roman Šperňák poznamenal, že tento pokles je poněkud zkreslen vyššími teplotami.

Lidé by se každopádně neměli bát, že se jim změní zálohy. Dodavatelé je domácnostem určují jednou ročně, většinou od počátku roku.

„V souvislosti se současnou pandemií jsme zálohy plošně neupravovali,“ řekl Právu Gazdík z ČEZ. „V ročním vyúčtování u domácností, které běžně děláme, by nemělo k žádným zásadním výkyvům dojít,“ potvrdil i Holubec z PRE. O hromadných změnách výše záloh neuvažuje ani E.ON.

Živnostníci a firmy, které musely mít zavřeno neb odstavily výrobu, spotřebu elektřiny výrazně snížily.

Plynu míň, bylo teplo

Zjara se také snížila spotřeba plynu v domácnostech, a to díky mírným teplotám. Meziroční srovnání posledních topných sezon podle Grochála vychází pro zákazníky příznivě. „Vzhledem k tomu, že zima byla velmi teplá, neočekáváme výrazné doplatky za dodávku zemního plynu. Lze říct, že letošní zima byla pro naše zákazníky jednou z levnějších,“ doplnil.

Zveřejněte smlouvy k dostavbě Dukovan, vyzvali Piráti Babiše

Domácí

U E.ON evidovali v březnu meziroční nárůst spotřeby zemního plynu o necelých pět procent, v dubnu byla ale už o tři procenta nižší. V první polovině května pak došlo k výraznému meziročnímu poklesu ve spotřebě o čtvrtinu.

„Pokles spotřeby byl zapříčiněn zejména vyššími průměrnými teplotami během května, takže domácnosti během tohoto období mnohem méně topily,“ dodal Šperňák.

Reklama

Výběr článků

Načítám