Hlavní obsah

Výdaje na bydlení ohrožují čím dál více domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodin, jimž neúnosně stoupají náklady na bydlení, v Česku přibývá. Zatímco v listopadu loňského roku na nájem, energie, splátky hypoték vodu a podobně vydávalo více než čtyřicet procent svého příjmu 14 procent domácností, v současnosti jich je už 22 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Výzkum Česko 2022: Život k nezaplacení, provedený agenturou PAQ Research a Českým rozhlasem, ukázal, že na bydlení nejvíce vydávají domácnosti s příjmem pod hranicí chudoby, v průměru 45 procent svých příjmů.

Ceny dál letí vzhůru, inflace stoupla na 14,2 procenta

Ekonomika

Okolo dvou pětin svých příjmů pak za bydlení dávají samoživitelé, nájemníci a podnájemníci a samostatně žijící důchodci.

„Vyšší nárůst zatížení sledujeme mezi chudými a v domácnostech, které topí plynem,“ sdělili autoři průzkumu.

Náklady zvedají energie

Částka na bydlení v listopadu činila podle jejich zjištění v průměru 7480 korun měsíčně, na konci dubna už 9093 korun. Za nárůstem je zvýšení cen energií, nájmů i hypoték.

Úplným rodinám s dětmi se podle zjištění výdaj zvedl z 9013 na 10 703 korun, samoživitelům z 8338 na 8636 korun, bezdětným z 6794 na 8821 korun, samotným seniorům z 5525 na 6729 korun.

Síkela pracuje na zvláštním energetickém tarifu. Roli bude hrát spotřeba

Ekonomika

Domácnosti se snaží šetřit, kde se dá.

„Chudší polovina domácností s dětmi se orientuje na redukci výdajů na potraviny a na spotřební věci a rodiče v ní také častěji začali hledat novou práci (týká se to i urychlení přechodu z rodičovské),“ konstatovali výzkumníci.

Problémům čelí osamělí senioři, kteří už mají náklady seškrtané na minimum.

„Sledujeme u nich další omezování spotřeby, ale i častější problémy s placením za bydlení. Nárůst je z deseti na šestnáct procent,“ dodali autoři.

Socioložka: Rostoucí ceny ohrožují až třetinu domácností

Stalo se

Reklama

Výběr článků

Načítám