Hlavní obsah

Virus mění svět zaměstnaneckých výhod

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy o zdraví, ekonomickou stabilitu a jistotu zaměstnání vyvolaly změny v prioritách zaměstnanců i uchazečů o práci. Ve srovnání s dobou před vypuknutím pandemie se Češi nyní více zajímají o zaměstnanecké výhody (benefity), které jim umožní ochránit či utužit vlastní zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mezi benefity, o které mají uchazeči o práci největší zájem, letos vede flexibilní pracovní doba spolu s prémiemi či jinými finančními bonusy, pět a více týdnů dovolené a v případě dělnických pozic i firemní stravenky. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

„Přestože se zaměstnavatelé v uplynulých letech snažili nabídku benefitů co nejvíce přizpůsobit preferencím svých zaměstnanců, stále zeje poměrně velká propast mezi tím, co firmy poskytují, a tím, o co mají zaměstnanci skutečný zájem,“ vysvětlila Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment.

Home office

Asi největší rozdíl mezi nabídkou a poptávkou je v případě 13. platu, příspěvku na dovolenou a dorovnání mzdy v případě pracovní neschopnosti. Anketa mimo jiné ukázala rostoucí snahu zaměstnanců chránit své zdraví.

„Průzkum jsme realizovali ve dvou vlnách – před vypuknutím pandemie a po ukončení nouzového stavu. Při porovnání obou výsledků bylo patrné, že v červnu respondenti výrazně více tíhli k benefitům, které souvisí s péčí či ochranou zdraví,“ řekla Součková s tím, že největší růst zájmu byl zaznamenán o práci z domova, zdravotní volno a nadstandardní zdravotní péči.

Home office: nový standard

Finance

Nouzový stav nahnal většinu pracovníků z řad bílých límečků (kancelářských profesí) do domácích kanceláří. Práce z domova byla již dříve velmi vyhledávaným benefitem, ovšem ne každá firma ji zaměstnancům nabízela v dostatečné míře.

V době pandemie si zaměstnavatelé ověřili, že home office funguje, produktivita lidí během něj neklesá a spokojenost roste. A to se odrazilo v širší nabídce. Zatímco ještě v březnu si na nedostatek možností práce z domova stěžovalo 40 procent zaměstnanců z kanceláří, nyní je to jen 27 procent

Zájem o práci z domova v rámci průzkumu vyjádřilo přes 95 procent respondentů z kancelářských profesí a zaměstnanců IT firem.

Zdravotní volno

Pandemie způsobila i rozmach nabízeného zdravotního volna. V březnu tuto možnost umožňovalo 57 procent zaměstnavatelů, dnes již 65 %. Jde o benefit, který umožní pracovníkům s prvními symptomy prakticky jakéhokoliv onemocnění nepřijít do práce a nešířit tak nákazu mezi kolegy.

Pandemie změnila pracovní trh

Finance

Lze proto očekávat, že se nabídka tohoto benefitu ve firmách ještě rozšíří. Potenciál je patrný zejména u takzvaných modrých límečků (dělnické profese), kde zdravotní volno může nyní využívat pouze 38 procent pracovníků, v době před pandemií to bylo ještě o 10 procent méně. Zájem o něj přitom má téměř 90 procent respondentů z řad modrých límečků a 95 procent z řad bílých límečků.

Nadstandardní péče

Se zdravím souvisí i další benefit, o který se ve srovnání s dobou předkoronavirovou nyní zdvihl zájem. Jde o nadstandardní zdravotní péči. Tu obvykle dříve nabízeli zejména zaměstnavatelé bílých límečků, nyní o ni však roste zájem i u dělníků. Zájem o tento benefit má 65 procent respondentů, ovšem jen 18 procent jej může čerpat.

Služební auto s parkováním

Zajímavou změnou proti období před pandemií je růst poptávky zaměstnanců z oboru informačních technologií (IT) po služebním autě a současně i místě na parkování. Cestování hromadnou dopravou s sebou nese jistá zdravotní rizika, proto jde o logický vývoj situace.

Zároveň je tato změna priorit velkou příležitostí pro firmy, které nemohou najít potřebné IT experty. Nabídka služebního auta s parkováním jim bezpochyby zvýší šance. Tento benefit nabízí v současnosti jen třetina zaměstnavatelů, zájem o něj je ale dvojnásobný.

Reklama

Související články

Pandemie změnila pracovní trh

Ztráta jistot, důraz na nové dovednosti, potřeba moderních technologií a nové výzvy – to jsou hlavní dopady nemoci covid-19 na pracovní trh v Česku.

Výběr článků

Načítám