Hlavní obsah

V zahraničí plaťte kartou, hotovost použijte jen na drobnou útratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemická situace se v některých zemích zklidňuje a Češi tak opět plánují dovolené v zahraničí. Společně se zájmem o cestování roste i používání platebních karet v cizině. Lidé si již uvědomují jejich výhody. Bezhotovostní platby u většiny útrat doporučují i odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tři pětiny Čechů používají při placení v zahraničí platební kartu, každý třetí dokonce platí jen bezhotovostně. I tak je ale mezi českými cestovateli stále velká skupina, která upřednostňuje hotovost (40 procent), nezviklá je ani to, že platby kartou jsou v zahraničí často bez poplatků a vyplývají z nich mnohé výhody. Ukázal květnový průzkum agentury Ipsos pro UniCredit Bank.

V čem spočívají výhody plateb kartou

Všechny bezhotovostní platby jsou od letošního roku bezpečnější díky požadavku na tzv. silné ověření klienta, který při platbě kartou online nikam nezadává SMS kód, ale transakci autorizuje přes oficiální mobilní aplikaci banky k tomu určené, a to s použitím biometrických údajů, jako je otisk prstu nebo Face ID.

„Do začátku roku 2020 jsme každoročně evidovali nárůst bezhotovostních klientských transakcí v zahraničí. S nástupem pandemie a s ním spojeným omezením mobility Čechů tento trend samozřejmě poklesl. V průběhu letní sezóny 2020 klesl počet přenocování v evropských ubytovacích zařízeních až o polovinu. S lepšící se situací však předpokládáme opětovně větší objemy plateb kartou v cizině. S ústupem silných vln pandemie se bude postupně zvyšovat pohyb turistů napříč Evropou,“ uvedl Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Foto: , Novinky

Jak Češi nejčastěji platí v zahraničí

Jak dále dodal, v létě se očekává postupný návrat k předpandemickým číslům a potvrzení trendu používání platebních karet v zahraničí jako preferovaného způsobu placení.

„Zároveň evidujeme zájem o výhody karet. Potvrzuje to i nejnovější průzkum UniCredit Bank, který ukázal, že např. možnost sjednání cestovního pojištění při platební kartě je důležitá až pro šest lidí z deseti,“ zmínil Plocek.

Ve prospěch bezhotovostních plateb hraje především to, že se jedná o pohodlný a také bezpečný způsob placení.

Tipy a rady na cesty
Při cestách do exotických zemí je vhodné mít s sebou dostatečnou hotovost ideálně v eurech či dolarech, které jsou v destinaci snadno směnitelné za místní peníze.
Při platbách a manipulaci s kartou ji nenechávejte bez dozoru. Při výběru z terminálu ji vkládejte do bankomatu bez cizí pomoci. Pokud si místem výběru nejste jisti, neriskujte a vyberte si jinou, bezpečnější lokalitu. Snažte se využívat především bankomaty umístěné uvnitř bankovních institucí nebo v jejich těsné blízkosti.
Svůj PIN kód si důkladně zapamatujte, nikam si jej nezapisujte a s nikým ho nesdílejte.
Pokud vám bankomat nevydá při výběru peníze, spojte se okamžitě s nejbližší pobočkou konkrétní banky, případně oslovte místní policii.
Ztracenou či ukradenou kartu nahlaste obratem své bance i místní policii. Kartu si lze jednoduše zablokovat v mobilní aplikaci nebo na bezplatné infolince, která pro tyto účely slouží.
Dopředu si zjistěte, jaké poplatky účtuje vaše banka při výběrech bankomatů ze zahraničí. Velká část z nich tyto úkony zpoplatňuje, případně jich nabízí zdarma jen omezené množství na vybraný časový úsek. Pozor si dejte také na výběry z kreditní karty, které jsou nejen v zahraničí dražší, než je tomu u výběrů z karet debetních.
Zdroj: UniCredit Bank

A v neposlední řadě ztráta hotovosti zabolí víc než, když přijdete o platební kartu, a to právě díky digitalizaci. S odcizenými či ztracenými bankovkami se můžete rozloučit, o „peníze na kartě” ale nepřijdete. Kartu můžete jednoduše a okamžitě zablokovat přímo z mobilní aplikace.

Odborníci proto doporučují hradit většinu útrat debetní či kreditní kartou a na drobné útraty mít v zásobě i menší hotovost v bankovkách či mincích.

Mít po ruce kreditku se vyplatí

Čtvrtina lidí podle průzkumu platí v zahraničí jen debetní kartou, ovšem všechny platby kreditní kartou hradí jen sedm procent lidí. Přitom platby kreditkou jsou mnohdy výhodnější.

Debetní karta se nejvíce hodí pro běžné platby, případně výběry z bankomatů. Kreditka pak přináší výhody především u plateb vyžadující vysokou zálohu, jako je například rezervace ubytování či zapůjčení auta. Obchodníci v mnoha případech dokonce ani debetní kartu na pokrytí vyšších záloh neakceptují.

Devět tipů, jak si dobře vybrat hotel: Čtěte recenze a neplaťte předem

Cestování

Výhody kreditních karet se projevily zejména v době šíření covidu-19 a s ním spojenými nařízeními a omezeními. Náhlá rušení letů a rezervací ubytování nebyla výjimkou – často bez nároku na vrácení peněz nebo s velkými komplikacemi umocněnými náročnou administrativou a časovou zátěží.

V případě nedodání služby, kterou klient zaplatil kreditní kartou, je proces žádosti o náhradu snadnější. Vyšší finanční bezpečnost kreditních karet a pohodlí při řešení nečekaných problémů je tak za současné pandemické situace jejich neoddiskutovatelnou výhodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám