Hlavní obsah

V tuzemských bankách pracuje mnohem víc žen než mužů

Právo, Jiří Vavroň

V tuzemských bankách a dalších finančních institucích pracuje víc žen než mužů. Podle studie institutu Idea-Cerge EI je to dáno tím, že roste počet mladých absolventek středních a vysokých škol ekonomického a sociálního typu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V roce 1994 pracovalo ve finančním sektoru v ČR 46 tisíc žen a 22 tisíc mužů. Postupně se tento rozdíl snižoval, ale ženy stále mají v tomto sektoru většinu. V roce 2012 to bylo 72 tisíc žen a 57 tisíc mužů,“ uvádí studie.

Středoškolačky představují v současnosti 64 procent žen zaměstnaných ve finančním sektoru. Vývoj ale směřuje k tomu, že jejich podíl se postupně snižuje ve prospěch mladých absolventek vysokých škol.

Jestliže v roce 1994 jich ve finančním sektoru pracovalo 14 procent, v roce 2012 již 36 procent. Lákadlem jsou vyšší platy a šance na postup. Tento sektor si ženy volí díky až dvojnásobně vyšším platům proti průměrné mzdě v České republice a lepším šancím na postup na vedoucí pozice.

Málo žen ve vedoucích pozicích

I přes dominanci žen mezi pracovníky finančního sektoru jich je ovšem stále málo zastoupeno ve vrcholných funkcích.

„Ve vrcholných vedoucích pozicích ve finančním sektoru jich pracuje méně než pět procent,“ upozorňuje studie.

V Česku se však postupně zvyšuje počet žen věnujících se vědecké či odborné činnosti a naopak klesá podíl těch, které vykonávají ve finančním sektoru nižší administrativní nebo úřednickou práci.

Ve finančním sektoru roste i počet osob samostatně podnikajících. To podle autorky studie Kláry Kalíškové souvisí s rozvojem finančního poradenství a se snahou bank řadu služeb poskytovat mimo rámec vlastních institucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám