Hlavní obsah

V exekuci je 400 tisíc Čechů, otevřených případů jsou ale dva milióny

Právo, Jindřich Ginter

Počet nově nařízených exekucí loni poprvé v historii soukromých soudních exekutorů meziročně klesl o 120 tisíc případů na 820 tisíc. To je snížení o 13 procent. Celkem je ale otevřeno na dva milióny běžících exekucí. Exekuce je vedena proti 400 tisícům osobám. Informovala o tom ve středu Exekutorská komora České republiky.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Exekuce

Článek

V průměru na jednoho dlužníka připadá pět exekučních řízení, přičemž úhrnem v průměru dluží 85 tisíc korun.

„Rekordmanem je padesátiletý muž, na něhož je vedeno 209 exekucí. Dlužníci mají běžně deset dvacet exekucí. Je evidentní, že v takové situaci nemůže být exekuce úspěšná. To je už spíše případ pro insolventního správce. Pozornost zákonodárců by si zasloužily exekuce pro exekuce, které jsou nařízeny, ale nikdy nebudou provedeny,“ řekl prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Foto: Exekutorská komora ČR

Prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek. Soudní exekutor Plzeň-město, vystudoval Právnickou fakultu v Plzni a VŠE. Od roku 2000 byl činný v advokacii. Exekutorem jmenován v lednu 2008. Zajímá se o vězenství.

Zhruba 70 procent dlužníků v exekuci jsou muži, především podnikatelé. Pohledávky se podle Proška daří vymoci ve 40 procentech věcí. „Soudy měly úspěšnost kolem tří procent,“ dodal Prošek. Počet odvolání proti usnesení o nařízení exekuce v meziročním srovnání s rokem 2011 loni mírně vzrostl z 10 725 na 11 392.

Foto: Právo

Loni bylo ukončeno 352 tisíc exekucí, což je ve srovnání s rokem 2011 o 64 tisíc více.

Zároveň bylo loni nařízeno 22 tisíc dražeb, z toho ve 14 tisících případech na nemovitosti.

Dlužníci pod tlakem nařízení dražby většinou peníze někde seženou a dluhy srovnají, takže podle Exekutorské komory skutečně realizována je dražba v 50 procentech případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám