Hlavní obsah

V Česku krachují až dvě hospody denně, lidé v nich utrácejí méně

Právo, Jindřich Ginter

Lidem se příliš nedaří a přestávají utrácet. Doplácejí na to také majitelé restaurací a různých pohostinství. Z celkového počtu firemních bankrotů vyhlášených v říjnu jich už nejvíce spadá právě do pohostinství. Za jediný měsíc tak padlo přes pět desítek těchto podniků. Denně tedy v průměru zkrachují téměř dvě restaurace, hospody nebo s tím související firmy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bohužel pády restaurací a hospod nejsou pohromou, která by začala teprve v říjnu. Započala již bezmála před rokem.

Již loni v červnu výzkum společnosti Factum Invenio poukázal na to, že přes 40 procent restauratérů muselo zdražit. Téměř třetina se vyjádřila, že bude možná muset podnik zavřít. Na chmurná slova řady z nich, vyslovená před rokem a půl, teď už došlo.

Denně chodí do restaurace sotva šest procent Čechů. Kolem třiceti procent si zajde alespoň jednou za týden.

Podle společnosti KPMQ se čtvrtina zákazníků chce vejít s jedním jídlem do stovky. Jen necelých dvacet procent si může dovolit za oběd dát 150 až 200 korun. Zvýšení DPH však hospodám zase ubere počet hostů, kteří si mohou dovolit zaplatit více.

Vodu z vodovodu, prosím

Podle posledních letošních statistik ČSÚ bylo v roce 2010 u nás na 49 tisíc podniků ve stravování a pohostinství zaměstnávajících 127 tisíc lidí.

„Za posledních 12 měsíců bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno právě v pohostinství a službách,“ uvedla společnost CCB – Czech Credit Bureau – spravující u nás registr dlužníků.

Potvrdily se tak již dříve zveřejněné odhady analytiků, že Češi začali chodit méně do restaurací a hlavně, když už do nich přijdou, utrácejí v nich méně.

Číšníci již mnohem častěji slyší oprávněnou žádost hostů, aby jim k jídlu přinesli zdarma karafu s vodou z vodovodu místo obvyklých sladkých globálních nápojů nebo předražené minerálky. Lidé zkrátka už tolik nechtějí a ani nemohou za nealkoholické pití platit pomalu více než za menu samotné.

Z nárůstu insolvencí viní řada analytiků vládu a skutečnost, že domácnosti jsou giganticky zadlužené.

„Vzhledem k velmi vysokému zadlužení českých domácností a k restriktivním opatřením vlády podvazujícím ekonomiku přetrvává nejistota v podnikatelském sektoru a na trhu práce. Významný vliv na současné počty insolvenčních návrhů mohou mít opatření vlády, která mají začít platit od ledna 2013,“ oznámila ve své analýze insolvence inkasní společnost Creditreform.

Anketa

Jak často chodíte do restaurace či kavárny?
denně
2,8 %
téměř denně
5,6 %
alespoň jednou do týdne
25,9 %
výjimečně
65,7 %
Celkem hlasovalo 40964 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám