Hlavní obsah

Ušetřete na daních co nejvíce - část 1.

Právo, Vladimír Čechlovský

Přinášíme první část daňového seriálu otázek a odpovědí od daňového specialisty Josefa Drbohlava z finančního úřadu. Dočtete se zde podrobnosti o výdajových paušálech a jak se zdaňují příjmy z konzultací pro zahraniční firmy.

Článek
OTÁZKA: Jsem držitelem živnostenského listu na činnost poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví, rybníkářství, lesnictví a myslivost, činnost odborného lesního hospodáře. Dělám manuální práce v lese - sázení, ožinování atd. Jaký mohu uplatnit procentový odpočet na své výdaje.
ODPOVĚĎ: V uvedených případech se jedná o volnou živnost. Můžete si uplatnit paušál ve výši 60 %.
OTÁZKA: 1. Jsem OSVČ, mám živnostenský list na zprostředkovatelskou činnost v oblasti obchodu a služeb, neplátce DPH. S makléřskou společností mám uzavřenou Smlouvu o zastoupení na uzavírání smluv s třetí osobou na pojištění (životní, majetku, firmy), penzijní připojištění a stavební spoření pro více pojišťoven. Příjem z provizí je jediným příjmem. Výdaje uplatňuji procentem z příjmu. Jde mi o to, zda tuto činnost zařadit mezi ostatní živnosti s paušálními výdaji za rok 2009 60 %, a za rok 2010 také 60 %, nebo mezi svobodná povolání s paušálními výdaji za rok 2009 a za rok 2010 40 %.
2. Zda jsou tyto procentové výdaje stejné i u přímých obchodních zástupců jedné pojišťovny.
3. V případě paušálních nákladů nemusím platit silniční daň a vést knihu jízd (vozidlo v osobním vlastnictví)?
ODPOVĚĎ: Rozhodující je to, za jakou činnost pobíráte provize. Pokud je to na základě živnostenského oprávnění, podnikáte podle § 7 odst. 1 písmeno b) zákona o daních z příjmů a máte nárok na paušál ve výši 60 % v roce 2009 i 2010. Jestliže byste vykonával zprostředkování pojištění podle zákona č. 38/2004 Sb. o pojišťovacích zprostředkovatelích, měl byste příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů [§ 7 odst. 1 písm. c) zákona], kde je za rok 2009 paušál 60 % a za rok 2010 opět jen 40 %.
Jestliže si zvolíte paušální výdaje, služební cesty nemusíte prokazovat knihou jízd ani žádnou jinou evidencí. Tento způsob uplatňování výdajů ale ještě neznamená, že z vozidla používaného k podnikání nemusíte platit silniční daň. To totiž nemá na placení silniční daně žádný vliv. Pravdou však zůstává, že správce daně může „paušalistovi“ obtížně prokázat, že své auto používal k podnikání.
OTÁZKA: Jaká je nyní procentní sazba na uplatnění výdajů paušální částkou při živnosti - vedení účetnictví ?
ODPOVĚĎ: Vedení účetnictví je živnost vázaná, u níž lze uplatnit výdajový paušál ve výši 60 %.

 Konzultace pro zahraniční firmu

OTÁZKA: Mé příjmy v minulosti vždy plynuly ze závislé činnosti. V roce 2009 jsem na základě smlouvy o provedení práce provedla v období únor-červen 2009 konzultační činnost - jednalo se o zpracování studií a jejich prezentaci; zadavatelem prací byla zahraniční firma. Obdržela jsem jednorázovou odměnu v eurech, k čemuž jsem si založila účet, daň v zahraničí sražena nebyla, registrována jako OSVČ nejsem. Na Kč bych dílčí základ daně z EUR převedla s použitím pokynu MF D - 321, nejsem si však jistá sazbou daně, možností uplatnit paušální výdaje a ani tím, jakou bych měla použít přílohu k DAP.
ODPOVĚĎ: Z dotazu dovozuji, že jste v tuzemsku poskytovala služby pro zahraniční firmu čili zdroj příjmů je v České republice. Proto Vám daň nesrazili v zahraničí, příjmy musíte zdanit u nás podle našeho zákona o daních z příjmů.
Jestliže se nejedná o příjmy ze závislé činnosti ani jste služby nevykonávala na základě živnostenského oprávnění, nemůže se jednat o nic jiného než o ostatní příjmy podle § 10 zákona. K těmto příjmům nemůžete uplatnit paušální výdaje, pouze výdaje prokázané. K přiznání vyplníte přílohu č. 2. Pro přepočet příjmů použijete jednotný kurz, který je pro zdaňovací období 2009 obsažen v pokynu D-337 (1 EUR činí 26,50 Kč). V současné době je u nás jen jedna sazba daně z příjmů fyzických osob, a to 15 %.
Pokud budete chtít poskytovat služby stejnou formou i letos, měla byste si ve vlastním zájmu zařídit živnostenské oprávnění. Pak budete moci uplatňovat k příjmům výdaje v procentní výši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám