Hlavní obsah

Tři z pěti lidí by chtěli vyšší mzdu

Právo, Martin Procházka

Většina Čechů se domnívá, že si za svoji práci zaslouží lepší mzdu. V průzkumu provedeném v červnu společností CVVM nebylo se svým výdělkem spokojeno 59 procent dotázaných. Téměř pětina lidí si navíc myslí, že berou mnohem méně, než by bylo adekvátní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„U všech typů zaměstnanců, od podnikatelů přes vedoucí pracovníky až po nekvalifikované dělníky, převažuje pocit, že nejsou adekvátně ohodnoceni,“ píše se ve zprávě CVVM.

Spokojeni hlavně podnikatelé a OSVČ

Svůj výdělek hodnotí jako dostatečný hlavně podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné, nejnižší je spokojenost u nekvalifikovaných dělníků.

Zajímavé je, že tři procenta vedoucích pracovníků dokonce uvedla, že berou více, než si zaslouží. Se svou mzdou je jinak spokojeno 38 procent lidí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak si studenti (16 - 26 let) přivydělávají při studiu

Podíl ekonomicky aktivních lidí, kteří se v zaměstnání cítí být ohodnoceni mnohem méně, než by si zasloužili, proti loňskému roku poklesl.

Podle CVVM se tak zvrátil vzrůstající trend nespokojenosti s platovým ohodnocením. Nespokojenost setrvale rostla posledních pět let.

Průměrná mzda v České republice v letošním prvním čtvrtletí činila 30 265 korun.

Změnit práci chtěji hlavně mladí

O změně zaměstnání v současné době uvažuje každý šestý, více než tři čtvrtiny ekonomicky aktivních naopak hodlají v aktuálním zaměstnání zůstat. Odchod ze zaměstnání častěji zvažují lidé ve věku 20 až 29 let, dotázaní se základním vzděláním a lidé hodnotící svou domácí ekonomickou situaci jako špatnou.

Více než tři pětiny pracujících (61 procent) vyjadřují spokojenost se svým zaměstnáním, i když pouze 16 procent se cítí být velmi spokojeno. Nespokojených je dlouhodobě menšina, a to necelá desetina pracujících.

Vyšší úroveň spokojenosti zjistil výzkum u vedoucích a vyšších odborných pracovníků a u podnikatelů, kde jich je v práci rádo přes 80 procent. Podíl spokojených pracujících roste spolu se stupněm dosaženého vzdělání a s čistým osobním příjmem.

U kvalifikovaných dělníků je s prací spokojeno 45 procent, u nekvalifikovaných 40 procent. Nejvyšší počet těch, kteří jsou se svou prací velmi nespokojeni, je rovněž u nekvalifikovaných dělníků, a to pět procent.

Každý devátý se bojí o práci

Vztahy na pracovišti více než tři čtvrtiny pracujících hodnotí kladně. Jako chladné či případně napjaté a konfliktní je vnímá necelá pětina ekonomicky aktivních.

Ztráty práce se v červnu obávalo 11 procent Čechů. Na druhou stranu více než čtvrtina ekonomicky aktivních obyvatel si je svou pracovní pozicí zcela jista.

Anketa

Když posoudíte váš měsíční příjem, jak se cítíte zaplaceni?
Více, než si zasloužím.
4,9 %
Zhruba tolik, kolik si zasloužím.
8,4 %
O něco méně, než si zasloužím.
14,7 %
Mnohem méně, než si zasloužím.
72 %
Celkem hlasovalo 1199 čtenářů.

Reklama

Související články

Rodiny by potřebovaly ještě 15 tisíc korun

Třem čtvrtinám českých rodin by k finančnímu klidu, tedy ke snížení napětí mezi pravidelnými příjmy a výdaji, pomohlo měsíčně v průměru 15 tisíc korun nad...

Kantoři si polepší až o 3500 korun

Podle předběžných propočtů by si měli učitelé od ledna přilepšit o 2000 až 3500 korun hrubého měsíčně. Vyplývá to z propočtů školských odborů na základě dohody...

Výběr článků

Načítám