Hlavní obsah

Synovi půjčila na dobré slovo milión a půl, málem přišla o střechu nad hlavou

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Nesplácené půjčky v rámci rodiny s sebou často nesou velmi smutné příběhy, které končí i osobními tragédiemi. Své o tom ví paní Eva, která z dobré vůle poskytla synovi celoživotní úspory. Ovšem místo společného bydlení s rodinou musela brzy čelit reálné hrozbě ztráty střechy nad hlavou. Přitom stačilo jediné - ošetřit si půjčku písemnou smlouvou.

Foto: Profimedia.cz

Žena se při půjčce synovi spolehla na dobré slovo. Ilustrační snímek

Článek

Paní Eva, která se se svým příběhem svěřila redakci Práva, bydlela po smrti manžela sama v malém bytě. Syna s rodinou často navštěvovala. „Se synem i snachou jsme měli vždy velmi dobré vztahy,” zmínila Eva. Proto ji ani nepřekvapila synova nabídka společného bydlení v novém domě, který právě stavěl.

„S touto nabídkou byla ale spojena nutnost prodeje mého stávajícího bytu a navíc půjčka mých úspor na dostavění nového domu,“ uvedla Eva, která na tyto podmínky přistoupila a za právo celoživotního bydlení synovi půjčila dohromady milión a půl korun.

Základní chyba: půjčka na dobré slovo

„Zásadní chybou bylo, že paní Eva půjčila synovi na dobré slovo a vše si patřičně neošetřila písemnými podklady,“ zmínila pro Právo základní chybu Radka Šulcová, právnička ze společnosti ProcesInvest.

Syn se totiž rozvedl, snacha se i s dětmi odstěhovala a do domu přišla nová synova přítelkyně, která se o svůj nový domov nechtěla s nikým dělit. Právo na bydlení se tak změnou poměrů stalo sporným a syn se neměl k tomu, aby situaci nějak vyřešil ve prospěch své matky.

Paní Eva už neměla žádné peníze, které by mohla investovat do soudního sporu se svým synem, obrátila se proto na společnost ProcesInvest, která se zabývá externím financováním soudních sporů. „U soudu se nám naštěstí podařilo poskytnutí půjčky prokázat alespoň pomocí písemných podkladů a faktur. Spor rodinné situaci bohužel nepomohl, ale paní Eva má zase střechu nad hlavou,“ uzavřela Šulcová.

Rodině se těžko říká ne

Do podobné situace se pochopitelně může dostat kdokoliv. Vlivem příbuzenských a emočních vazeb se mnozí lidé často uchylují k nedomyšleným řešením, o kterých by mimo rodinný kruh ani neuvažovali. Půjčování v rodině má však velká úskalí.

Při rozhodování o tom, zda příbuzným půjčit, byste vždy měli brát v potaz, na co konkrétní peníze potřebují. Finance k nákupu auta či k pořízení bydlení bývají rozumně využité.

Naopak velký pozor byste si měli dát v případě, když vás poprosí o finanční injekci na věci spotřební povahy, jako je dovolená či úhrada nájmu. Má-li totiž žadatel problém s těmito základními věcmi, neumí zřejmě dobře hospodařit se svými penězi a zakrátko může dlužit i vám. „Při přemýšlení o poskytnutí půjčky často stačí selský rozum a jednoduchá matematika. Z čeho bude dotyčný půjčku splácet? Má nějaké zajištění pro případ, že by se dostal do zdravotních problémů? Jaké budou dopady jeho případných problémů na můj život?” doplnila Radka Šulcová.

I v rodině vždy sepište smlouvu o půjčce

Půjčky mezi příbuznými se obvykle odehrávají pomocí ústní dohody. Ta je sice často formou právního úkonu, u soudu se ale těžko prokazuje. Rady týkající se půjčování v rámci rodiny se nikterak nemění ani s možným vstupem nového občanského zákoníku v platnost. I v případě těchto půjček právníci doporučují alespoň zachycení obsahu smlouvy písemně.

V případě vyšší částky je vhodné využít i další zajišťovací instrumenty, například notářský zápis se svolením k vykonatelnosti či zástavní právo. „Čím je objem půjčených peněz vyšší, tím obezřetnější bychom měli být. Současně s objemem financí se totiž zvyšují i takzvané transakční náklady, tedy náklady nutné na případnou poradu s právníkem, zajištění zástavy a podobně,“ vysvětlila Šulcová.

Anketa

Půjčili jste někdy příbuzným tzv. na dobré slovo a měli pak problémy od nich peníze získat zpátky?
Ano
39,9 %
Ne
47,5 %
Příbuzným zásadně nepůjčuji
12,6 %
Celkem hlasovalo 15873 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Půjčky nesplácí každý osmý Čech

Přestože si domácnosti v loňském roce braly nové spotřebitelské úvěry od nebankovních firem stejným tempem jako v roce 2011, řada lidí si půjčuje, i když na to...

Výběr článků

Načítám