Hlavní obsah

Stavební spoření odolává inflaci jen stěží, alternativou mohou být investice do nemovitostí

V současné době ukrajuje inflace z vkladů klientů nemalé částky. Nejvýhodnějším z konzervativních produktů se tak nyní jeví stavební spoření. Ovšem ani to v současné době inflaci neporazí. Poradit si s ní mohou investice do nemovitostí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Inflace je měsíc od měsíce vyšší, podle předpokladů guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka bude na přelomu či začátku roku až sedm procent.

Nemilá zpráva pro všechny z nás, především pak pro ty, kteří drží své peníze na nevýhodných vkladech, jako jsou spořicí účty či třeba termínované vklady, o běžných účtech nemluvě.

Pro konzervativní klienty, kteří nemají odvahu pustit se do investování a zhodnotit svou investici i nad rámec inflace, se může zdát vhodným produktem stavební spoření.

Ceny se utrhly ze řetězu, inflace v září už atakovala pět procent

Ekonomika

V současné době je ale třeba počítat s tím, že roční úročení vkladů dosahuje maximálně kolem 3,5 až čtyř procent ročně, což je méně než současná inflace, která se pohybuje kolem pěti procent.

Vyššího zhodnocení vkladů na stavebním spoření dosáhnete díky státní podpoře až dva tisíce korun ročně.

Podmínkou pro její získání však je, abyste vložili alespoň 20 tisíc korun ročně, stát totiž každému klientovi k jeho vkladu připisuje 10 procent „ze svého”. Pokud budete ročně vkládat „jen” deset tisíc korun, od státu dostanete „jen” jeden tisíc korun.

Banky, resp. stavební spořitelny, vklady klientů také zhodnocují. Úrokové sazby se pohybují kolem jednoho procenta ročně, ale například Modrá pyramida klientům nabízí až 1,4 procenta ročně.

Moneta stavební spořitelna garantuje roční úrokovou sazbu ve výši 1,3 procenta.

Buřinka - Stavební spořitelna České spořitelny

  • Bez poplatku za sjednání u cílových částek do 200 tisíc korun, klient tak ušetří až dva tisíce korun. Akce platí do 31. prosince 2021
  • Roční úročení ve výši 1 procenta

ČSOB Stavební spořitelna

  • Stavebko bez limitů: odpuštění vstupního poplatku ve výši 1 procenta z cílové částky až do výše pěti milionů korun 
  • Základní úroková sazba u vkladů ve výši 0,6 procenta plus za pravidelné měsíční spoření v tarifní variantě AktivPlus Spořicí roční úrokový bonus 0,4 procenta

Modrá pyramida

  • Bez poplatku za uzavření smlouvy o stavebním spoření
  • Úroková spořicí sazba až 1,4 procenta ročně (sazba je složena ze základní úrokové sazby tarifu a úrokového bonusu)

Moneta stavební spořitelna

  • Sjednání stavebního spoření online - bez poplatku, jinak poplatek ve výši 1 procenta z cílové částky
  • Garantovaná roční úroková sazba u vkladů ve výši 1,4 procenta

Raiffeisen stavební spořitelna

  • Do konce listopadu nabízí sjednání stavebního spoření bez poplatku do cílové částky 200 tisíc korun
  • Garantovaná roční úroková sazba u vkladů ve výši 1 procenta

Zhodnocení vkladů stavebního spoření snižují poplatky, především pak za uzavření smlouvy (ve výši jednoho procenta z cílové částky) a za vedení vkladového účtu (kolem 400 korun ročně).

V současné době všechny stavební spořitelny poplatek za sjednání klientům za určitých podmínek odpouštějí.

Výhodou stavebního spoření je pojištění vkladů až do výše 100 tisíc eur (zhruba 2,535 milionu korun). Nevýhodou pak je pro získání státní podpory minimální délka spoření šest let, případně i nemalé poplatky.

Investice do nemovitostí

Možnou alternativou s lepším výhledem na zhodnocení peněz se tak mohou jevit investice do nemovitostí. V posledních letech tento způsob získává na stále větší oblibě.

Byty na pronájem se skupují v hotovosti

Finance

Způsobů, jak investovat do nemovitostí, je několik. Můžete například koupit byt a dále ho pronajímat. Vaše investice se znásobí ziskem z pronájmu i tím, že hodnota dané nemovitosti v čase roste.

Rozmyslet si tento typ investice je třeba, pokud si na pořízení nemovitosti půjčíte v bance, sazby hypotečních úvěrů výrazně rostou, a mohlo by se vám stát, že příjem z pronájmu nepokryje splátky.

Další možností jsou investice do nemovitostních fondů, výnos se pohybuje zhruba kolem pěti procent.

Chuť investovat do nemovitostí Čechy neopouští

Finance

V neposlední řadě pak můžete investovat i tak, že své peníze vložíte do úvěrů, která daná společnost poskytla developerům či obchodníkům s nemovitostmi. Výnos se pohybuje kolem šesti procent ročně.

S investicemi do půjček je možné porazit inflaci

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám